Tredje gang er ikke lykkens gang...

...i hvert fald ikke, hvis du spørger tidligere borgmesterkandidat Anders Buhl-Christensen. Efter to valg og 12 år som spidskandidat for Venstre i Randers, har han valgt at trække sig og give plads til frisk blod, men fortsætter stadig som byrådsmedlem.

Ugens uundgåelige

Af Camilla Boyhus Madsen | [email protected]

Du trækker dig efter 12 år i spidsen for Venstre i Randers. Hvorfor træffer du beslutningen lige præcis nu?

Jamen, nu har jeg stået der i to omgange, og jeg har godt nok vundet på personlige stemmer begge gange, men det er ikke lykkedes at snuppe borgmesterposten endnu. Og jeg har det sådan, at når man stiller op i spidsen for et eller andet, så skal man også tro på, at det lykkes. Det kræver en masse finansiering at føre valgkamp, og jeg ville skulle ud og se en masse erhvervsfolk i øjnene og sige “denne her gang lykkes det”. Derfor synes jeg, det var på tide, at der skulle ske noget andet. Jeg har det også sådan, at man ikke skal blive i det samme for lang tid ad gangen. Før har jeg sagt op til otte år, men det må jeg så trække i mig, for jeg er jo endt med at blive lidt længere. Men så er det altså sundt, at der kommer frisk blod.

Du blev fire år mere end du regnede med – hvad er det du specielt har brændt for?

Jeg synes da stadig, at politik i spidsen af et parti, det er rigtig spændende. Men generelt er kommunalpolitik en stor udfordring og et spændende arbejde.

Når du ser tilbage, hvad har så været den største politiske succes for dig?

Jeg har jo siddet som borgmester i en lille kommune (Nørhald Kommune, red.) og der gennemførte vi mange spændende og store udviklingsprojekter. Blandt andet foretog vi en total nybygning af vores gamle plejehjem, hvor vi tog mod til os og rev et 30 år gammelt plejehjem ned og byggede nye, moderne plejeboliger. Og vi lancerede en stor golfbane. Desuden var jeg med til at køre hele kommunesammenlægningsprocessen, hvor vi fik en god proces ud af det.

Hvad har været den største personlige oplevelse i din politiske karriere?

Det var en fantastisk oplevelse at stå på den valgnat, hvor man er blevet valgt til borgmester i en forholdsvis ung alder af 38 år. Men der har været mange store oplevelser. Jeg har været kulturudvalgsformand i Randers, og det giver en mængde anderledes oplevelser, men jeg vil ikke fremhæve én frem for en anden.

Ved sidste valg fik du flere personlige stemmer end den siddende borgmester, men er der, set i bakspejlet, nogle ting du ville have gjort anderledes i valgkampen?

Nej, jeg synes vi gjorde det, vi kunne formå. Bagefter er der jo altid et par ting, man ville have gjort anderledes. Vi kunne måske have ønsket os nogle flere stærke kandidater. Og det er noget vi roder bod på nu, hvor jeg er ude at finde nogle gode kandidater til det kommende kommunalvalg. 

Var der nogle andre mærkesager, du ville have satset på?

Nej, men der er jo sket nogle ændringer siden. Vi har været meget ærlige og meldt ud omkring besparelser på folkeskoler og så videre. Og det skulle vi måske have ventet med. Men den dagsorden passer nok meget godt nu. Jeg tror, det næste valg kommer til at handle meget om, hvad der skal til i forhold til den stramme økonomiske kurs, der er nødvendig for at styre kommunerne. Jeg tror, vælgerne er klar til det nu. Også efter sidste folketingsvalg, hvor det kom til at handle meget om brudte valgløfter. 

Det er allerede kommet frem, at Jens Peter Hansen har meldt sig som ny borgmesterkandidat – støtter du ham? 

Det vil jeg nødig udtale mig om, der kommer jo nok flere kandidater inden fristen den 16. april. Jeg ved, der bliver kampvalg, og det er en god, demokratisk proces.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet