Tolke i sundhedsvæsenet koster over 100 millioner årligt

Venstre vil begrænse tolkebistand i sundhedsvæsenet til borgere der har været i Danmark i maksimalt syv år. Glem det, siger Socialdemokraterne.

Sprogbarrierer

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

De seneste fem år har regionerne brugt 573 millioner kroner på tolkebistand i sundhedsvæsenet. Det fremgår af en opgørelse som sundhedsminister Nick Hækkerup har givet i svar til Folketingets sundhedsudvalg.

Svaret er givet på baggrund af et spørgsmål fra Venstres Karsten Lauridsen, som mener, at pengene til tolkebistand er dårligt givet ud.

- Efter syv år mener vi, at patienterne selv skal betale, hvis de har brug for tolkebistand. Det må være et fuldstændigt rimeligt krav, at man har tilegnet sig det danske sprog, når man har været så mange år i landet, siger han.

Karsten Lauridsen mener, at det er rimeligt for udlændinge som har været få år i landet, at de kan få tolkebistand, men de penge som kan spares på bistanden kunne ifølge Venstre-manden gå til at styrke den generelle sprogundervisning.

- Der tror jeg, at man overordnet ville få mere valuta for pengene, siger han.

S: Alle har ret til tolk

VK indførte i sin regeringstid et syv års maksimum for offentlig betalt tolkebistand, mens bistanden i dag er ubegrænset. Men det bliver ikke SR-regeringens politik at indføre en grænse, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

-  En sådan måde at diskriminere på bliver aldrig vores politik. Der findes ikke noget som kan skabe større usikkerhed mellem personale og patient end hvis der ikke kan kommunikeres på en forståelig måde. Det er enormt ubehageligt for patienten, siger han.

Flemming Møller Mortensen mener, at sundhedsområdet til enhver tid skal kunne levere den samme kvalitet i behandlingen til alle patienter og derfor er sproget centralt for at patienterne føler sig trygge.

- Vi skal ikke til at tænke integrationspolitik ind i sundhedsvæsenet på den her måde.

Kommunikation

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet