Billede
Svigtet i Aarhus Kommune kan få ældre til at frygte kvaliteten af deres pleje, mener psykolog og ældreforsker. (Arkivfoto)

Svigt i pleje skubber til ældres frygt

Den ydmygende behandling af en 90-årig dement får betydning for ældres tillid til det offentlige, siger ældreforsker. Magnus Heunicke (S) indkalder til topmøde.

svigt

Af Ritzau

Ældre er sjældent bange for at dø, men mange bekymrer sig om de sidste leveår. De frygter at blive afhængige af, at andre vil passe dem, og de spekulerer på, om den pleje, de får, vil blive givet med respekt og værdighed.

Den frygt risikerer svigtet af en dement kvinde og andre ældre i Aarhus Kommune at forstærke, siger psykolog og ældreforsker Karen Munk, Center for Sundhed, Menneske og Kultur på Aarhus Universitet.

- Elses historie og det fokus, der er på ældreplejen, er katastrofalt i forhold til ældre menneskers tillid til, at de vil blive behandlet ordentligt.

- Alle de ældre, jeg har talt med gennem årene, har altid sagt: Jeg frygter ikke døden, men for svækkelsen og hjælpeløsheden, og om jeg får hjælp.

  Alle de ældre, jeg har talt med gennem årene, har altid sagt: Jeg frygter ikke døden, men for svækkelsen og hjælpeløsheden, og om jeg får hjælp.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de seneste dages debat får betydning for ældres tillid til velfærdssamfundet, siger Karen Munk til Ritzau.

Minister kalder til topmøde

De skjulte optagelser fra Kongsgården fik torsdag sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at indkalde til topmøde om ældreplejen.

- Billederne og beskrivelserne er rent ud sagt frygtelige og ikke noget, vi hverken skal eller kan acceptere i Danmark for vores medmennesker.

- I samarbejde med Ældre Sagen, FOA og KL vil jeg invitere borgere, pårørende, ledere, medarbejdere og alle andre med viden om vores ældrepleje med til arbejdet, skriver ministeren på det sociale medie Instagram.

Ældre Sagen: Kan ikke vente til efteråret

Topmødet skal finde sted til efteråret, men så længe kan det ikke vente, mener direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

- Når man ser så voldsom en sag som denne med misrøgt på plejehjem, så er der behov for hurtig handling. Vi mener, at der er behov for langt hyppigere tilsyn på området, og at man desuden har uanmeldte tilsyn med beføjelser, så det kan påføre kommunen et påbud, siger Bjarne Hastrup.

Han efterlyser desuden, at de ældre i højere grad har rettigheder. For mens der er en grænse for, hvor mange børn der må være i en folkeskoleklasse, og at der nu er vedtaget rammer for minimumsnormeringer i daginstitutionerne, så er der ikke lignende regler for de ældre.

Kan købe sig til bedre forhold

Uanset nye tiltag så kan skaden ifølge Karen Munk allerede være sket. Hun mener, at debatten sandsynligvis får flere ældre til at overveje alternativer til den offentlige ældrepleje.

For eksempel at købe sig til privat sygepleje og hjemmehjælp.

- Ældre, der har råd, vil forsøge at arrangere sig på en anden måde, siger hun.

Aarhus Kommune har erkendt de kritisable forhold. Det har blandt andet ført til, at lederen er på plejehjemmet er blevet fyret. Torsdag var beboere, pårørende og personale inviteret til informationsmøde om de initiativer, plejehjemmet og kommunen har taget.

Sagen kort

  • Optagelserne er foretaget gennem 16 dage i efteråret 2019. Det er sket med skjult kamera i Elses private bolig på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.
  • Inden optagelserne havde familien klaget over den behandling, Else fik på plejehjemmet. De klagede både til plejehjemsledelsen og til Aarhus Kommune.
  • I sidste uge forbød Vestre Landsret TV2 at vise optagelserne. Det samme har byretten tidligere gjort.
  • Det skete med henvisning til, at Else lider af demens, og derfor ifølge dommerne ikke har kunnet give et gyldigt samtykke til optagelserne.
  • Ekstra Bladet har ignoreret fogedforbuddet og vist dele af optagelserne. TV2 og Ekstra Bladet har indgået forlig, så avisen fortsat må vise de omstridte videoklip.
  • Siden optagelserne er Else kommet på et andet plejehjem. Og Aarhus Kommune har erkendt de kritisable forhold.
  • Det har blandt andet ført til en fyring og flere skriftlige påtaler til ansatte, ligesom kommunen har sat gang i en undersøgelse.

Social & sundhed

Tilmeld dig nyhedsbrevet