Sverige vil følge mere op på leverandører

Kvaliteten på ydelser leveret af private bør følges bedre op, og det er man i fuld gang med i Sverige, lød det på BDO’s konference om ’Fremtidens Kommune’

Kontrol

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Konkurrenceudsættelse har i for lang tid kun handlet om besparelser og ikke på kvaliteten af de ydelser, som kommunerne køber.

Sådan lød det fra direktør i Sveriges Kommune och Landsting (SKL) Håkan Sörman, da han i denne uge holdt sit oplæg til konferencen ’Fremtidens Kommune’ arrangeret af BDO Kommunernes Revision.

- I Sverige har vi været utroligt dårlige til at se på, hvilken kvalitet vi fik. Vi så bare på omkostninger, sagde Håkan Sörman til de fremmødte topchefer og borgmestre på Palace Hotel på Rådhuspladsen.

Stort kvalitetsprojekt
Tidligere i år iværksatte SKL imidlertid projektet ’Kvalitetssäkrad välfärd’, der skal køre fra 2012-2014. Foreningen vil i samarbejde med individuelle kommuner og regioner arbejde med at udvikle systemer og rutiner, der kan kvalitetssikre de tjenester, som udføres – uanset hvem, der er leverandør. Herunder ses der også på de opgaver, der udliciteres, og hvordan man kan stille krav, overvåge og kontrollere.

Håkan Sörman forklarer, at konkurrenceudsættelse langt fra er noget nyt i Sverige, men særligt siden årtusindskiftet er fokus øget.

- Vi har nu været i gang med indkøb og konkurrenceudsættelse i så mange år, at nu må vi snart begynde at forholde os til, hvad der sker, når vi har udliciteret opgaver. Det har vi meget lidt opfølgning på og forskning om, siger Håkan Sörman.

Ingen vaccination
Når det er sagt, så vil man aldrig kunne gardere sig helt mod eksempler på dårlig kvalitet.

- Vi kan ikke vaccinere os mod kvalitetsbrister, og vi kommer også i fremtiden til at se skandaler omkring det, siger Håkan Sörman, men understreger samtidigt, at det må være ønskeligt ikke bare at være i hænderne på dem, som man har udliciteret til.

Kvalitetsprojektet fra SKL fokuserer i første omgang særligt på ældreomsorgen og sundhedssektoren.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet