Svensk regionsformand: København er Nordens hovedstad

Et politisk topmøde mandag i Kristianstad bliver startskuddet til de svenske kommuners integration i Greater Copenhagen. Flere har fortsat ikke besluttet sig, men at få så mange med som muligt er afgørende for Skånes udvikling, mener regionens formand, Henrik Fritzon (S).

Kbhærlighed

Af Morten Munkholm | [email protected]

Et fælles arbejdsmarked, hvor du uden forhindringer bor på ene side af Sundet og arbejder på den anden. Det er en del af visionen for det svensk-danske samarbejde i Greater Copenhagen. 46 danske kommuner, Region Sjælland, Region Hovedstaden og Region Skåne er indtil videre med - på mandag skal et stormøde præsentere de 33 skånske kommuner for deres muligheder i samarbejdet.

- Det betyder meget at få alle skånske kommuner med. Indtil nu har vi ikke haft et samarbejde, som omfatter alle kommuner i Skåne og Østdanmark, og det tror jeg er meget vigtigt for på lang sigt at arbejde på en større integration mellem Sverige og Danmark, siger Region Skånes formand Henrik Fritzon fra de svenske socialdemokrater.
I Sydsverige oplever de nogle af de samme problematikker, som de gør på Sjælland og Lolland-Falster, med fraflytning og centralisering omkring Stockholm. Derfor er Henrik Fritzon ikke bleg for at erklære sin støtte til København, som han kalder Nordens hovedstad.

- København er den største by i Norden, den er multikulturel og har en vældig stærk kraft som udviklingscentrum for hele Norden. Det er en fantastisk by, og vi skåninger elsker København, siger han og tilføjer, at han også på længere sigt er tilhænger af en slags Øresundsparlament.

- Vi ønsker en større integration af arbejdsmarkedet mellem de to lande, og hvis vi skal have den udvikling, indebærer det også et mere integreret politisk system. Vi samarbejder meget i dag, men vi skal uden tvivl samarbejde endnu mere i fremtiden, siger Henrik Fritzon.

Navnet driller

Kommunen har været i kontakt med syv svenske kommuner og spurgt til deres holdning til samarbejdet. De fleste ser positivt på muligheden, men har endnu ikke besluttet sig for, hvor meget de konkret vil være med i. I Helsingborg, Hässleholm og Klippan Kommune er de meget interesserede i at være med i samarbejdet, mens andre fortsat er kritiske især overfor navnet.

- Der er dem, der er tilhængere af Öresundsnavnet, og der er dem, der kan lide Greater Copenhagen. Jeg mener, vi vil komme til at bruge forskellige navne i forskellige sammenhænge, siger Henrik Fritzon.

De seneste analyser af Øresundssamarbejdet viser, at det i langt højere grad har været svenskerne, der har pendlet til arbejdspladser i hovedstadsområdet, end omvendt. Men formand for Greater Copenhagen, Steen Christiansen (S), gjorde det på Folkemødet klart, at det også bliver kommunernes opgave i vækstsamarbejdet at pege på andre styrker i regionen end deres egne.

- I Albertslund vil vi i vores nye lyscenter få besøg af 100-200 erhvervsdelegationer om året. Når de kommer på besøg, skal vi gøre opmærksom på, at de også kan noget på den anden side af Øresund eller på Lolland, sagde han.

Store forhåbninger

Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) håber på, at Greater Copenhagen også kan være med til at samle vækstdagsordenen i færre enheder end de over 100 erhvervsråd, klynge- og vidensorganisationer, der i dag ligger i regionen.

- Vi skal passe på med, at vi ikke bare bygger ovenpå og gør det endnu mindre gennemskueligt, hvem der arbejder med hvad. Vi skal have nedlagt nogle af de enheder, der dybest set laver det samme, siger hun.

Henrik Fritzon fortalte på Folkemødet, at han vil invitere den svenske indenrigsminister til næste års Folkemøde, så også den svenske regering forpligter sig til Øresundsintegrationen og arbejder for vækst i området.

- Vi vil være bedre end Stockholm og have mere vækst end dem. Det er klart, siger den skånske regionsformand.

”København er den største by i Norden, den er multikulturel og har en vældig stærk kraft som udviklingscentrum for hele Norden. Det er en fantastisk by, og vi skåninger elsker København” Henrik Fritzon (S), Region Skånes ordførende politiker og formand

Kultur

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet