Silkeborg skal have nyt stadion, men flere byrådsmedlemmer mener, at kommunens bidrag til projektet er gået langt over stregen. Foto: Polfoto
Silkeborg skal have nyt stadion, men flere byrådsmedlemmer mener, at kommunens bidrag til projektet er gået langt over stregen. Foto: Polfoto

Superligaklub undgår leje på kommunalt stadion

Silkeborg IF har på grund af en investering for tolv år siden ikke betalt leje for at bruge kommunens stadion siden. Heller ikke på kommunens nye stadion, ser klubben ud til at skulle betale leje. Kommunen hjælper SIF alt for meget, mener flere byrådspolitikere.

Fodbold for folket

Af Morten Munkholm | [email protected]

Når sponsorer besøger loungen på Mascot Park i Silkeborg, besøger de samtidig den bygning, der har udgjort Silkeborg IF’s lejeudgifter de sidste tolv år.

Dengang aftalte kommunen og klubben at bygge en ny lounge til 30 millioner kroner. Silkeborg IF betalte opførelsen, som kommunen så betalte af med cirka en million om året ved, at Silkeborg IF ikke skulle betale leje på stadion.

En speciel konstruktion, som kommunen håber at kunne gentage på det nye superligastadion til 120 millioner, de snart går i gang med at opføre.

- Det bliver Silkeborg Kommune, der kommer til at eje det nye stadion, hvor SIF så skal leje sig ind for en forudbetalt leje, som er på de 60 millioner, de betaler for stadion, fortæller borgmester Steen Vindum (V), der forventer, at klubben derved ikke skal betale leje de næste 20-30 år.

Utilfredse byrødder

Som Kommunen kunne fortælle i går, betaler Silkeborg IF 60 millioner kroner for det nye stadionprojekt, hvoraf 19,1 millioner kommer fra, at Silkeborg Kommune køber netop loungebygningen, og 10 millioner kommer fra, at JYSK-koncernen køber stadionnavnet, der er kommunens ejendom.

”Det er helt hen i vejret, for det betyder jo, at SIF i princippet kommer til at sidde gratis på et stadion, som vi poster 100 millioner skattekroner i. Men det er altså, hvad byrådsflertallet har valgt at gøre.”

Flere medlemmer af byrådet fra både Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Steen Vindums eget parti Venstre er utilfredse med stadionprojektet.

- Jeg mener, det har taget overhånd. Vi indgår nu som kommune i en form for erhvervsklubsamarbejde om, hvordan man aftaler de forskellige priser og handler. Det mener jeg ikke, vi skal bruge kommunale penge på, siger medlem af økonomiudvalget Hans Okholm (SF).

Enhedslistens Jørgen Madsen mener, at der kommer til at gå mindst 100 millioner skattekroner til det nye stadionprojekt, da kommunen udover at skulle bruge 60 millioner på selve stadionbyggeriet, skal bruge 30-40 millioner på infrastruktur, 19,1 millioner på loungebygningen og giver et stadionnavn væk til ti millioner.

- Det er helt hen i vejret, for det betyder jo, at SIF i princippet kommer til at sidde gratis på et stadion, som vi poster 100 millioner skattekroner i. Men det er altså, hvad byrådsflertallet har valgt at gøre, siger Jørgen Madsen.

Både han og Hans Okholm kalder det direkte økonomisk støtte til klubben.

God businesscase

Borgmester Steen Vindum forventer at hente cirka 60 millioner kroner på at sælge boliggrunde på den gamle stadiongrund, som kommunen ejer. I hans regnestykke kommer kommunen så samlet af med 45 millioner kroner for det nye stadionprojekt.

- Hvis du kan finde et eneste stadion andre steder i Danmark, som bliver på det her niveau, og som koster kommunen så få penge, som det gør i Silkeborg, så vil jeg gerne høre om det, siger han.

Det var den forhenværende borgmester Hanne Bæk Olsen (S), der sidste år fik vedtaget det nye stadion. Men Lars Munksø fra hendes eget parti stemte imod, da han ikke ser nogen grund til at bruge så mange penge, samtidig med at klubben ifølge ham har et ganske godt stadion nu.

- Vi har som kommune en forpligtelse til at hjælpe vores fodboldhold. Det er en god reklame, borgerne kan godt lide det, og jeg er selv stor SIF-fan. Men det kræver samtidig, at kommunen har pengene til at gøre det. Og samme år, som vi snakkede om at bygge et nyt stadion til SIF, skulle vi ud og spare 250 millioner kroner andre steder. Det hænger ikke sammen i mit hoved, siger Lars Munksø.

Silkeborg Kommune har tænkt sig at få Konkurrencestyrelsen til at godkende deres lejemodel på det nye ’JYSK Park’, inden det forventes at stå klar til superligabold i 2016.

Kommunikation

Kultur

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet