Streger. Thi pennen er mægtigere …

Bakspejlet

Af Morten Okkels | [email protected]

Jeg skulle have været bladtegner. Åh, pludselig kan jeg se det: Jeg skulle have været bladtegner. Sagen er: Hvis man er højt på strå, kan man få lov at skrive ledere og analyser. Hvis man er skæv på strå, kan man få lov til at skrive bagsideklummer. Men ingen har lov at være så gennemgående subjektiv som en bladtegner. De har lov til at stå som direkte afsender af illustrerede holdninger, modsat arme journalister, der ikke altid tillades at røbe, at der er noget menneske af kød og blod og meninger bagved. Jeg fandt forresten lige et par tegninger fra Kommunen årgang 1968 … 

Tegnemaskinen

Første billede: Robotterne marcherer! Selv for den, der ikke kender konteksten, er temaet velkendt – maskinen vinder frem på menneskets bekostning. Tegningen er Kommunens tegners fortolkning af det nye hulkortsystem. Det tekniske overherredømme truer. 40 år senere kan man spørge, om tegneren var helt gal på den? Andet billede er også rimelig nemt at gennemskue – det er den evigt aktuelle kappestrid mellem stat og kommune om så væsentlige, borgernære ting som bajere, smøger og biler, der er sat på en spids.

Kom-Kommu-Kommunen

Men det tredje billede var en 

nød at knække. Det optræder i en sammenhæng med VS og kommunalreform-kommissionen, men efter min bedste overbevisning er det helt urelateret. Det er - formodningsvist - en reference til Cassandres reklamer for Dubonnet-likør fra starten af 30’erne. Her i slutningen af 60’erne er art deco fra dengang blevet det nye sort, men Cassandre begår selvmord i sommeren 1968. Jeg tror måske, vor tegner sender mesteren en venlig hilsen.

Still drawing strong

Egentlig skulle man tro, bladtegnerne var gået af mode, efter 90’ernes tekniske gennembrud gjorde det muligt at fylde aviser med moderne layout og lækre fotos (her på avisen kom gennembruddet lidt sent; det er så en anden historie). Men karikaturens magt står uforandret, og godt det samme. I mit næste liv vil jeg måske blive bladtegner. Endelig. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet