Strandnymfer og badeløver skal også sortere affaldet

Flere kommuner sætter nu ind på affaldssortering i naturen

DEBAT

Af Redaktionen | [email protected]

Når du er hjemme eller i sommerhus, skal du sortere dit affald, så flasker, pap, papir, metal og måske plast og elektronik bliver genbrugt. Men når du er på stranden, hælder du alt affald i en skraldespand, og så bliver det hele brændt.
Det forsøger flere kommuner nu at gøre op med. Den gode vane med at sortere affald gælder også ude i naturen.
I det vestjyske har Ringkøbing-Skjern Kommune stillet små containere op ved nedkørslerne til de mest populære strande. Her kan gæsterne aflevere sorteret affald, når de går til eller fra stranden.
Filosofien er enkel: Folk vil gerne sortere, bare det er let. Det har Ringkøbing-Skjern Kommune rigtig gode erfaringer med. Danmarks største kommune har lavet små genbrugsøer overalt i de seneste år, og de bliver flittigt brugt. Kommunen samler så meget plast, metal, papir og pap ind, at en husstandsindsamling med en genbrugsbeholder ikke vil give nogen gevinst.

Ingen skraldespande på Palmestranden
Frederikshavn Kommune går endnu mere radikalt til værks. Denne sommer har kommunen simpelthen fjernet affaldsbeholderne på den populære Palmestrand, som hver dag har besøg af mange tusinde gæster.
I stedet er der opsat flotte containere ved nedgangene til Palmestranden, og her kan badeløver og strandnymfer snuppe en pose til deres affald. Når de skal hjem igen, kan de aflevere det sorterede affald i de rigtige beholdere.
Det lokale affaldsselskab AVØ tømmer gerne containerne, som er nemme at komme til oppe ved vejen, og kommunens park- og vejfolk slipper for at forstyrre gæsterne på stranden flere gange om dagen for at tømme overfyldte skraldespande.
 
 
 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet