Storpolitik i et lille madhus

Der er gået Udkantsdanmark i diskussionen om placering af fødevarecentret MadX. Nu skal den i forvejen forsinkede proces gå om.

Proces

Af Redaktionen | [email protected]

”Et par uger” er i fuld gang med at udvikle sig til ”et par måneder” for regeringens beslutning om en placering af MadExperimentariet, MadX.  

Allerede i starten af september var fødevareminister Henrik Høegh (V) tæt på at melde stedet ud, men pludselig ændrede han mening. Der var kommet så mange gode ansøgninger, at der lige ville gå et par uger, lød forklaringen dengang. Og det farceagtige forløb er langtfra slut endnu. 

For nu har regeringen besluttet, at hele processen skal starte forfra. Alle har nu fået en indkaldelse til at ansøge med deadline 29. oktober, og det kan i princippet ende med en ansøgning fra hver eneste kommune i landet, hvoraf mange på forhånd vil være dømt ude på grund af de mange krav, som placeringen skal opfylde.

Forløbet vækker undren hos ordførerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. 

”Det kommer bag på mig, at de nu starter helt forfra. Der må være gået skuddermudder i den hos Venstre og DeKonservative,” siger fødevareordfører for DF, René Christensen: ”Jeg har ikke noget imod, at der kommer flere ansøgninger. Men jeg har noget imod det, hvis det forsinker tidsplanen og projektet voldsomt. Vi kan ikke blive ved med at gå rundt om den varme grød.”

Bjarne Laustsen, fødevareordfører for Socialdemokraterne, mener, at man fra start har undervurderet, hvor politisk sagen kunne udvikle sig. 

”Man burde have forudset diskussionen om Udkantsdanmark, fordi der er statslige arbejdspladser involveret,” siger Laustsen, der kalder processen for ”noget rod”:

”Men nu får alle til gengæld mulighed for at byde ind.” 

En iver over landet

Det nye MadExperimentarium skal løfte den danske madkultur og styrke innovationen inden for fødevareerhvervene. Med sig får den lille statslige virksomhed et årligt budget på 15 millioner kroner. Og i krisetider er det nok til at skabe iver i kommuner over hele landet. 

Således har blandt andre Århus-borgmester Nicolai Wammen (S) argumenteret for, hvorfor MadX bør placeres i Århus, helt konkret i Agro Food Park, Skejby. Andre siger Fyn, og Bjarne Laustsen har hele tiden peget på Nordjylland. Han afviser, at de personlige, stærke interesser i det nye fødevarecenter alene skyldes hensyn til vælgernes gunst. Men han kan godt se, at udmeldingerne fra politikerne kan have været medvirkende til at trække processen i langdrag.

”For ti år siden var jeg med i en arbejdsgruppe, der viste, at Nordjylland har alle kvalifikationer, så jeg har både en faglig og saglig grund,” siger Bjarne Laustsen. 

Henrik Høegh ønsker ikke at udtale sig om beslutningsprocessen, men siger i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med den nye deadline: 

”Der har været en overvældende interesse fra alle ender af landet for at huse Danmarks kommende eksperimentarium for fødevarer, mad og måltider, og ministeriet har løbende modtaget uopfordrede ansøgninger og forslag til gode placeringer og samarbejdspartnere. For at sikre alle lige muligheder for at huse et dansk MadX inviterer ministeriet interesserede til at sende en ansøgning.”

Kultur

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet