I bussen på vej mod klimatopmødet i Paris blev der sunget fødselsdagssang for Alternativet. Partiet er nemlig blevet to år.
Foto: Ronja Pilgaard
I bussen på vej mod klimatopmødet i Paris blev der sunget fødselsdagssang for Alternativet. Partiet er nemlig blevet to år. Foto: Ronja Pilgaard

Store Å vil erobre Paris ... og verdens­herredømmet

For lidt over to år siden kom Alternativet til verden en kold novemberdag. I dag sidder der ni alternativister i Folketinget. Men det er langtfra nok for det grønne parti, som nu arbejder på at starte en verdensomspændende bevægelse.

Cop21

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

 

Hvordan definerer man en toårig? Ifølge forkvinden for Alternativet i København, Kathrine Lauritzen, er en toårig nysgerrig overfor verden, har mange spørgsmål og vil gerne være uafhængig - en gang imellem. En toårig får også ofte raserianfald og siger NEJ. Og her bliver en krammebamse en afgørende ven.

- Så er det godt, vi har Store Å, lyder det fra Helena Udsen, bestyrelsesmedlem i Alternativet København.

Store Å er et to meter højt grønt Å i flamingo betrukket med stof, som, mens Helena Udsen taler, ligger i bunden af et bagagerum i en bus på vej ned gennem Europa med Paris som destination.

For 27. november var det to år siden, Uffe Elbæk og Josephine Fock sammen præsenterede Alternativet som nyt politisk parti i Danmark. Og selvom partiet på fødselsdagen i år var på vej til klimatopmødet i Frankrig, skal fejringen ikke glemmes. Derfor gjaldede danske stemmer udover de tyske motorveje med en fødselsdagssang, hvor der både blev fløjtet, raslet, smasket og råbt.

Alternativet kom ud af det blå og sparkede til det politiske landskab med ideer som en 30 timers arbejdsuge og kødfrie dage. De ville lære danskerne, at klimaudfordringen krævede en økonomisk omstilling. Og efter mindre end et år kunne ni kandidater sætte sig på Folketingets taburetter.

”Så er det godt, vi har Store Å.”

En politisk outsider fejrede sin to års fødselsdagsweekend med politiske talkshows på Seinen i Paris. Kommunen fik lov at komme med på turen, der både bød på økologisk champagne, tai-chi og store ambitioner om en verdensomspændende bevægelse med udgangspunkt i Alternativet.

En verdensomspændende bevægelse

Var Alternativet et menneskebarn på to år, ville det nu eksplodere sprogligt og lære op til 30 nye ord om dagen. Og denne toårige har ikke problemer med at sætte ord på, hvad det er, de vil. Faktisk bruger de gerne rigtig mange ord.

- Når designeren Vivienne Westwood laver modeshows, siger hun gerne, at man altid skal huske lynlåse og knapper. Lynlåse og knapper er faktisk det allervigtigste. For det kan folk forholde sig til. Det ved de, hvad er. Da vi lavede Alternativet, var det allerførste, vi overhovedet fortalte, at vi var et parti. For et parti kan folk forholde sig til. Det ved de, hvad er. Så kan vi nemlig langsomt arbejde på det, vi i virkeligheden vil. Og det, vi vil, er crazy. Alternativet er ikke bare et internationalt orienteret parti, vi er tænkt som et internationalt parti fra starten. Vi vil ud til hele verden med Alternativet. Vi skal være en verdensomspændende bevægelse, siger Uffe Elbæk.

Store ord. Sagt lørdag aften over et glas champagne i Paris til de cirka hundrede glade gæster, der deltog i Alternativets flydende talkshow på Seinen.

Dagen igennem sejlede partiet og interessenter op og ned ad den store franske flod. Fra klokken 9 om morgenen til midnat. De diskuterede klimaomstilling på personligt, lokalt og globalt niveau for til sidst at puste ud over en fri bar.

Bådtur er første skridt

Selvom ordene om en verdensomspændende bevægelse blev sagt sent, blev de ikke sagt for sjov. Alternativet er nemlig netop nu i gang med første skridt på vejen mod et mere internationalt engagement.

- Vi har været meget fokuserede på at skabe noget i Danmark. Det mener vi, vi er lykkedes godt med indtil videre. Vi er jo lige fyldt 2 år. Så for os er den her bådtur også et kickoff til at komme ud i Europa. Og næste skridt er hele verden. Vi er ikke bare et dansk parti og en dansk bevægelse. Vi er en international bevægelse. For os er sejlturen her også en mulighed for at knytte bånd til internationale progressive partier, forklarer Niko Grünfeld, der er udviklingskonsulent i Alternativet.

“Det, vi vil, er crazy. Alternativet er ikke bare et internationalt orienteret parti, vi er tænkt som et internationalt parti fra starten. Vi vil ud til hele verden med Alternativet. Vi skal være en verdensomspændende bevægelse.”

En del af bevægelsen hen mod at blive verdensomspændende består i et manifest, som Alternativet har lanceret sammen med De Radikale, Enhedslisten og SF. Alle progressive grønne partier i Europa er blevet inviteret til at tilslutte sig manifestet, og allerede nu har partier fra mindst seks lande bakket op. Partier i Norge var de første. Så fulgte Sverige - siden Storbritannien, Moldova, Belgien og Østrig.

- Næste skridt mod at blive verdensomspændende er at samle rigtig mange af de her progressive kræfter i København til februar. Vi skal blive ved med at udvikle og udvide de her internationale forbindelser. Også fordi vi bliver inspireret af det, som foregår i andre lande. Vi kan lære af hinanden. I stedet for at tro, at vi kan sidde i hver vores andedam og finde på noget, så tror jeg, det er enormt vigtigt at undersøge, hvad det er, vi kan sammen, og hvad det er, vi kan hver for sig. Så for os er det her et startskud til at komme ud i verden med den her internationale bevægelse, siger Niko Grünfeld.

Plads til hele mennesker

Verdensherredømmet er måske ikke lige om hjørnet. Men i den politiske kalender kommer kommunalvalget nærmere dag for dag. En måling, som Megafon har lavet i Midtjylland, viser, at næsten samtlige kommunalbestyrelser i Østjylland efter valget i 2017 kommer til at kunne hilse på en ny grøn byrådskollega. I København forventer partiet at tage en borgmesterpost. Og på båden lørdag formiddag var der heller intet mismod at spore.

- Til næste folketingsvalg tager vi dobbelt så mange mandater, siger én over en cigaret på en terrasse bagest på båden.

Bag den rygende står en mand og laver langsomme øvelser, der for det utrænede øje ligner tai-chi. Samme mand stod fredag sent på aftenen på gulvet i en bus i det vestlige Tyskland og instruerede en gruppe mennesker i lignende øvelser.

- Du skal finde det der punkt under fødderne og så sende energien helt ned i jorden. Ja, jeg ved godt, vi er i en bus, men prøv alligevel, sagde han da. Nu hjælper han en af alternativisterne, som de kalder sig, med at få noget ekstra energi ind i kroppen.

En anden alternativist har medbragt en teleskopstang med påsat juletræ. Det bliver nu forsøgt sat op i flagstangen.

Ser man ikke debatterne, men kun det gøgl, partiet også er kendt for, kunne man nemt komme til at spørge, om det her overhovedet er seriøst. Men det er det bestemt, siger Niko Grünfeld:

- Når der er 5-6 procent, som peger på os, tror jeg, det er et udtryk for, at der er rigtigt mange, der synes, det er helt OK, at der også er fællessang. Selvom der er nogle, som brainstormer og nogle, som dyrker tai chi, så er der hos os også en fælles platform, hvor alle er enige om, at den grønne omstilling er vigtig. Og der er plads til at være et helt menneske. Der er også plads til at dyrke yoga, og der er også plads til forskere og professorer. Jeg tror, det går på tværs af befolkningen at tage naturen alvorligt.

Innovation

Klima

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet