Stor frihed til at aflyse udbud

Debatten har raset, om det var sagligt, når Sorø aflyste et udbud for selv at udføre opgaven til en højere pris. Juridisk er det dog helt i orden, viser ministersvar

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Juridisk er der intet til hinder for, at Sorø aflyste et udbud, selv om kommunens eget kontrolbud var dyrere end de private tilbud.

Sagen om Sorø har ellers raset den senere tid, fordi Dansk Byggeri finder det dybt urimeligt, at flere virksomheder har brugt masser af tid og penge på at lave et tilbud, der så forkastes, selv om de var økonomisk mest fordelagtige.

Men af et svar fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) fremgår det, at det ikke i sig selv er nok til, at en aflysning fra en kommune er usaglig.

Aflysning er ok
En kommune opfattes nemlig ikke som en tilbudsgiver i udbudsreglernes forstand, når de afgiver kontrolbud.

- Dette betyder, at en kommune ikke er forpligtet til at indgå kontrakt med den tilbudsgiver, der måtte have afgivet det økonomisk mest fordelagtige tilbud, men kan i stedet vælge at aflyse udbudsforretningen, skriver ministeren, der henholder sig til et svar fra Erhvervs- og Vækstministeriet, efter at venstremedlemmet Louise Schack Elholm har taget sagen op politisk.

Saglig eller usaglig
Aflysningen må dog vel at mærke ikke være i strid med ligebehandlingsprincippet eller på anden måde være usaglig.

- En usaglig aflysning af et udbud kan fx være, at ordregiveren ønsker en anden leverandør end den vindende tilbudsgiver uden at have en saglig grund hertil. En kommunes aflysning af et udbud for selv at varetage opgaven er ikke i sig selv en usaglig grund, også selvom kommunens kontrolbud ikke var det billigste, slår ministeriet afslutningsvist fast.

Regler til diskussion
I Dansk Byggeri undrer man sig over, at loven tillader, at Sorø uden videre kan annullere et udbud af en opgave.

- Svarene fra ministeren bør være starten på en diskussion af, om reglerne er gode nok, når de tillader, at en kommune holder private virksomheder for nar ved først at bede dem bruge tid og penge på at byde på en opgave - for derefter at fortryde. Det er vigtigt, at reglerne understøtter - og ikke undergraver - et tillidsfuldt offentligt-privat samarbejde, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius i en pressemeddelelse.

En seriøs garanti
Selv om Sorø skulle have overholdt alle paragraffer i lovgivningen, så mener Torben Liborius, at Sorø har opført sig unfair. Og hvis alle kommuner har lov til at gøre som Sorø, så er det både spild af skattekroner og ødelæggende for det offentlige-private samarbejde.

- Hvis Sorøs tilgang bliver den gængse, så betyder det her, at virksomhederne som det første bør afkræve kommunen en erklæring om seriøsitet, sådan at den derved garanterer, at den virkelig vil udbyde opgaven, siger Torben Liborius.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet