synspunkt
Af Charlotte Broman Mølbæk
 | kommunalordfører, SF

Foto: Steen Brogaard

 

Kultur-, idræts- og foreningslivet er en kilde til livsglæde og et afbræk fra hverdagens aktivitet, skriver SFs kommunalordfører.
Kultur-, idræts- og foreningslivet er en kilde til livsglæde og et afbræk fra hverdagens aktivitet, skriver SF's kommunalordfører.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Kulturen har også brug for støtte på den anden side

Heldigvis har mange kommuner støttet kultur og foreningslivet igennem nedlukningerne. Det skal fortsætte en tid endnu, skriver SF's Charlotte Broman Mølbæk.

synspunkt

Efter snart et år i et mere eller mindre nedlukket samfund begynder vi endelig at kunne se lyset for enden af tunnelen. Kulturlivet har været særdeles hårdt ramt, men nu, hvor vi nærmer os åbningen, er det vigtigt fortsat at holde hånden under og støtte kulturlivet, så vi får det helskindet igennem.

Vi savner fællesskabet

På ”den anden side” af corona tror jeg, at rigtig mange forestiller sig en hverdag med samspil, fodbold, museer, dans og koncerter. I mere eller mindre et år har der været lukket ned for kulturlivet, og det kan mærkes. 

Kunstnere og udøvere har selvfølgelig mærket konsekvensen af nedlukningen, og kultur- og idrætslivet har været stærkt afhængigt af hjælpepakker og kommunal støtte for at holde sig flydende. Men nedlukningen af kultur- og idrætslivet har også konsekvenser for os, der til hverdag deltager. Vi er blevet mindet om, hvorfor kultur er noget, vi kan og skal investere i. 

   I kulturen finder vi fællesskaber og bliver klogere på os selv og hinanden. Vi underholdes, vi udfordres og vi udfolder os. Følelsen af at være en del af noget større er den, vi alle savner i øjeblikket.

I kulturen finder vi fællesskaber og bliver klogere på os selv og hinanden. Vi underholdes, vi udfordres, og vi udfolder os. Følelsen af at være en del af noget større er den, vi alle savner i øjeblikket. Vi har brug for disse fællesskaber nu mere end nogensinde og derfor er vi nødt til at handle. Heldigvis har mange kommuner støttet kultur og foreningslivet igennem nedlukningerne, men det er vigtigt, at vi fortsætter. Vi skal have alle med og sikre, at floorball såvel som formning og filmklubber kommer med ud på den anden side.

Altid værd at satse på

At bruge penge på kultur- og idrætsliv er en investering i sammenhængskraft. Det er kulturen, der gør os til noget særligt. Kulturen hjælper kommunen med at skabe en profil, en fælles forståelse, og et velfungerende kulturliv er et kæmpe aktiv for kommunen. 

Men også hvis man bevæger sig ud fra rådhuset og ser det fra borgernes perspektiv, viser det sig, at kultur-, idræts- og foreningslivet er værd at bruge ressourcer på. Fællesskaber i kultur-, idræts- og foreningslivet har enorm betydning for rigtig mange mennesker rundt om i landet. Det er en kilde til livsglæde og et afbræk fra hverdagens aktivitet. Det gælder både for unge og gamle og er i sig selv et godt argument for at investere i kultur og idræt. Derudover spiller kultur og idræt også en kæmpe rolle for danskernes mentale og fysiske sundhed. De kulturelle aktiviteter får os til at bruge vores krop på andre måder, end vi er vant til. Man skal tænke, kigge, tælle, løbe og svinge på andre måder, end vi gør til dagligt, og det skaber sundhed og trivsel. 

Kulturlivet er alt det, vi savner under corona-nedlukningen. Alt det, vi glæder os til at få tilbage. Derudover og derfor er det en rigtig god investering. 

Vi skal huske kulturen i genåbningen, så vi får kulturen helskindet med ud på den anden side.  

Kultur

Social & sundhed

Synspunkt

Tema: Ordførerne

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet