Spildte mad-millioner

Kommunerne har brugt millionbeløb på køkkener, som alligevel ikke skal bruges, fordi VK-regeringen gjorde den tvungne frokostordning i dag institutionerne frivillig.

Spild

Af Redaktionen | [email protected]

Landet over har kommunerne haft store udgifter til at etablere køkkener, så børn i daginstitutioner kan få frokost, mens de er i institution. Men efter den tidligere regering i 2010 gjorde den tvungne frokostordning frivillig, har disse investeringer vist sig at være mere eller mindre spildt.

Der findes ingen samlet opgørelse over, hvad kommunerne tilsammen har investeret i køkkener til børnehaver og vuggestuer. Men avisen Kommunen har indhentet oplysninger hos tre kommuner, og her er udgifterne tilsammen løbet op i 26 millioner kroner. I Egedal har politikerne investeret cirka fire millioner kroner i køkkener, og borgmester Willy Eliasen (V) giver sine partifæller i den tidligere borgerlige regering hårde ord med på vejen.

”Det er en grotesk situation. Vi har nok at bruge vores penge på i disse år, og vi ville aldrig have brugt så mange penge på køkkener, hvis ikke vi var blevet tvunget til det,” siger han.

Efter frokostordningen blev frivillig, skal forældrebestyrelserne hvert andet år tage stilling til, om de vil betale for frokost i ­børnehave og vuggestue. I Egedal har 24 ud af 32 institutioner takket nej til frokost­ordningen, da der var afstemning tidligere på året.

Mange af kommunerne har afstemning om frokostordningen her i efteråret. En foreløbig opgørelse, som Ritzau foretog tidligere på året, viser, at forældrene i stor stil vælger at smøre madpakkerne selv. Cirka halvdelen af institutionerne takker nej.

I Rudersdal har man brugt 12 millioner kroner på køkkener til daginstitutioner. Ved afstemningen i juni i år takkede halvdelen af institutionerne nej til frokostordning.

Børn & unge

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet