Solcelleaftale kvæler private vindmøller

Folketinget er på vej til at skrive dødsdommen for nye husstandsvindmøller, mener vindmølleinteressent

VedVARENDE ENERGI

Af Redaktionen | [email protected]

I dag snurrer kun omkring 500 husstandsvindmøller på landejendomme rundt om i landet. Hvis lovforslaget, som blev førstebehandlet torsdag, vedtages uændret, så vil det sætte en stopper for flere nye møller i fremtiden, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Prisen på solceller er faldet kraftigt, hvilket har fået antallet anlæg til at eksplodere, og så kan det være fornuftigt at ændre afregningsprisen og afskrivningsmulighederne. Men forslaget vil sidestille en husstandsvindmølle til 300.000 kroner med et solcelleanlæg til et parcelhus. Det betyder, at en husstandsvindmølle, der i dag kan betale sig tilbage på 8-12 år, i fremtiden aldrig vil blive rentabel. Der vil ikke blive opstillet en eneste mølle under de nye regler, siger administrerende direktør fra Ecowind i Græsted, Carsten Kock til Frederiksborg Amts Avis. Ecowind er Danmarks største forhandler af husstandsvindmøller.

Nettoafregningsprisen på el, hvor mølleejeren en gang om året opgør elforbrug og el-produktion og kun overskydende produktion afregnes, kombineret med en virksomhedsordning, hvor møllejeren hvert år kan fratrække 25 procent af møllens værdi på selvangivelsen, har siden 2009 gjort det muligt for husejere i landområderne at producere egen strøm.

Husstandsvindmøllerne er indskrevet i dansk energiplanlægning og målet sat til 3.000 møller.

 

tsp

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet