Skyttekravskrigen om udbud skal nedkæmpes

Udbud af opgaver er i høj grad styret af ideologi, men vi bør hellere diskutere, hvad vi får for vores skattekroner, lød det i udbudsdebat

Ideologi

Af Sine Riis Lund | [email protected]

BORNHOLM: Med den ironiske titel 'Længe leve det offentlige monopol?' var der lagt op til en god debat, om hvem der egentligt varetager en lang række opgaver bedst.

I det private er man godt trætte af det offentliges holdning til, at der er opgaver, som det private i hvert fald ikke kan varetage - med offentligt monopol til følge.

- Det offentlige skal holde op med at tro på, at de ved bedre end det private, sagde Maarten van Engeland, adm. direktør i ISS Danmark til debatten arrangeret af DI i en stopfyldt gård i Allinge. 

Han pegede på hospitalsservice som eksempel på, hvor det offentlige har meget svært ved at slippe tøjlerne, selv om man i andre europæiske lande som Holland og England gerne lader private hænder udføre de opgaver.

Stop mudderkastningen
Fungerende formand i Danske Regioner Carl Holst (V) kunne meget passende svare på kritikken, og Carl Holst er enig så langt, at ideologi fylder for meget i den danske debat.

- Vi skal stoppe med den skyttegravskrig, der er mellem det offentlige og private, sagde han og opfordrede til langt større samspil i form af partnerskaber mellem det offentlige og private. Også på serviceområdet.

Han pegede samtidigt på, at loven i dag sætter barrierer for offentlig-private selskabskonstruktioner på sygehusområdet, men at netop det ellers ville skabe mindre fokus på ideologi og større fokus på output.

Maarten van Engeland mener, at debatten bør drejes i en anden retning.

- Den ideologi må forstumme. Det eneste vi bør diskutere er, om vi får nok for de penge, som vi lægger i statskassen. Og sammenligner vi os med resten af Europa, så får vi ikke det i dag, sagde han.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet