SKAT afskrev en brøkdel af det forventede

Det skaber undren, at SKAT sidste efterår bebudede afskrivninger af kommunale restancer for milliarder, men nu siger, at der kun er afskrevet for 35 millioner kroner.

Fejlskøn

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Sidste efterår turnerede SKAT rundt på landets skattecentre med et budskab til kommunerne om, at der på få måneder ville blive afskrevet kommunale restancer for mellem 1,8 og 2 milliarder kroner. Det var i forbindelse med et decideret 'afskrivningsprojekt,' som skulle løbe året ud.

Det fremgår af et notat fra et møde med en række sjællandske kommuner, som Kommunen er kommet i besiddelse af. 

Det har imidlertid vist sig at være et fejlskøn af dimensioner. I hvert fald hvis man skal tro et svar til Folketingets skatteudvalg, som skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) oversendte i marts i år. Her fremgår det, at SKAT kun endte med at afskrive 34,8 millioner kroner i forbindelse med afskrivningsprojektet.

Det tal vækker stor undren hos KL.

”Jeg er meget overrasket, hvis ikke det er større beløb, der er afskrevet. Ikke mindst med de henvendelser, vi har fået fra kommunerne, hvor der var mange, der før jul oplevede at få en stor del af deres tilgodehavende afskrevet,” siger chefkonsulent i KL Lars Eckeroth.

Positiv nyhed

Også Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, undrer sig over den store forskel mellem SKATs udmelding i efteråret, og så ministerens svar nu. Men han ser det som en positiv nyhed.

”Man kan roligt sige, at der er en stor forskel her. Men hvis vurderingen er, at man efter at have været alle de her sager igennem ikke mener, at der er behov for at afskrive for mere end 35 millioner kroner, ja så er det da en positiv nyhed,” siger Torsten Schack Pedersen.

Det var SKATs bebudede afskrivninger i efteråret, der fik de fem største kommuner i Region Sjælland til at gå i pressen med en fælles bekymring om, hvad SKATs afskrivninger ville komme til at betyde for økonomien i landets kommuner.

Ministeriet beklager

Men ifølge skatteministeren er belastningen altså blevet minimal. Ikke mindst fordi kommunerne allerede har fået en betydelig del af de 35 millioner kroner refunderet fra staten. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF). 

Men Skatteministeriet beklager i en mail til Kommunen, hvis nogle kommuner har fået det indtryk, at hele beløbet på de omkring to milliarder kroner ville blive afskrevet. Ifølge Skatteministeriets svar var det tal det 'potentielle samlede beløb', som både indeholder statslige og kommunale krav.

”Ved gennemgang af sagerne viste det sig imidlertid, at alene en lille del af de kommunale restancer opfyldte betingelserne for at kunne afskrives,”  skriver Skatteministeriet i mailen

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet