Sjællandske kommuner længst med økologiske storkøkkener

12 sjællandske kommuner har modtaget tilskud fra regeringens økologifremmeordning til et økologisk køkkenløft. Politiske visioner baner vejen, mener fagfolk

ØKOLOGI

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Økologisk mad på menuen. Det stræber flere og flere storkøkkener, kantiner og institutioner efter at kunne tilbyde borgerne rundt om i landet. Og på Sjælland er kommunerne langt med de økologiske visioner.

Ifølge en opgørelse fra NaturErhvervstyrelsen, der modtager ansøgninger og fordeler tilskud til økologisk omlægning af offentlige køkkener, har 21 kommuner indtil videre – heraf 12 på Sjælland – fået del i regeringens økologifremmeordning.

Ifølge Rikke Thorøe Grønning, foodservice-koordinator i Økologisk Landsforening, har København som pioner på området været til stor inspiration for 'naboerne'.

- København startede for mange år siden med at få omlagt deres køkkener og institutioner til økologisk drift, og derfor har de omliggende kommuner kunne følge med i, hvad man har gjort her. København har simpelthen været et foregangseksempel.

I økologifremmeordningen er der afsat 2 x 28 millioner kroner i 2012-2013 til køkkenernes omstilling, og indtil videre er første og anden bevilling uddelt, mens ansøgningerne fra den tredje runde er fremlagt for medlemmerne af det Økologiske Fødevareråd og offentliggøres om en måned, oplyser NaturErhvervstyrelsen.

Politisk visioner
Ifølge Rikke Thorøe Grønning er den politiske vision et vigtigt parameter for, at omstillingen får en bred effekt i kommunerne.

- Indtil nu har flere af de tiltag, vi har set i Jylland, været den enkelte institution eller køkkenleder, som har haft en drøm om at lave økologisk mad – det har været båret af ildsjælen. Men den langsigtede og holdbare løsning er at få den politiske og ledelsesmæssige opbakning, så alle er med ombord og får den nødvendige anerkendelse, plus at ledelsen er med til at sikre gode rammer i forhold til indkøbsaftaler, som ofte har været et benspænd indenfor økologiske indkøb, siger hun.

En opgørelse hos Økologisk Landsforening viser dog, at flere jyske kommuner har høje ambitioner; både Aalborg, Aarhus, Herning, Kolding og Haderslev har målsætninger om, at 60 procent eller mere af kommunens samlede bespisning skal være økologisk i år 2015 eller 2020. Tilsvarende høje målsætninger har Odense, Holbæk, Lejre, Roskilde, Høje-Taastrup, Ishøj, Ballerup, Hvidovre, Frederiksberg, Egedal, Furesø og Allerød, mens Albertlund og København har sat den absolut højeste barre for økologisk bespisning på landsplan.

Omlægning for nul kroner
Pengene fra økologifremmeordningen søger kommunerne sammen med blandt andet Københavns Madhus, der er en almennyttig erhvervsdrivende fond, Øko ++ og Økologi i køkkenerne. Bevillingerne går hovedsageligt til at lave kurser og uddanne køkkenpersonalet – altså en praktisk omstilling af fagfolkene, fortæller Anne-Birgitte Agger, der er direktør i Københavns Madhus. Madhuset kører projektet 'Projekt omlægning i hoveder og gryder', som involverer 600 offentlige køkkener, og hvor udgangspunktet er, at det ikke skal koste ekstra at gå i krig med de økologiske fødevarer.

- Pengene er der, det kræver bare, at man handler ind og laver mad på en anden måde. Det handler om at finde et omlægningspotentiale, så man får plads til at gøre varerne økologiske, siger Anne-Birgitte Agger.

Hun fortæller, at Københavns Madhus har defineret en række typiske omlægningsmuligheder, som blandt andet handler om at reducere forbruget af kød, bruge flere grøntsager, få sæsonindkøb i grøntsagerne, bruge mere basisgrønt og mindre af det 'fine og knasende', skære ned på madspildet og erstatte færdigvarer med hjemmelavet mad.

Hun er enig med Rikke Thorøe Grønning i, at projekterne kræver styring oppefra.

- Den politiske beslutning er nødvendig i alt det her, for ellers var det jo sket for længst. Jeg tror heller ikke, at vi var nået så langt i København, hvis politikerne ikke havde villet det, siger hun.

 

 

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet