SF-bagland: Øremærk barsel til fædre

32 ud af 39 lokalformænd vil have partiet til at arbejde for øremærket barsel til fædre, nu da det er trådt ud af regeringen. Pia Olsen Dyhr vil have regeringen til at handle først.

Sf I

Af Morten Munkholm | [email protected]

‘Regeringen vil øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til manden.’

Sådan lød det i regeringsgrundlaget fra 2011, men siden er forslaget blevet syltet, og i sommer lancerede daværende ligestillingsminister Manu Sareen (R) så en bonusordning, der dog ikke blev til virkelighed i finansloven.

Nu vil SF-baglandet have partiet til at genoptage forslaget, viser en rundspørge foretaget af Kommunen.

32 ud af 39 adspurgte lokalformænd mener, at partiet bør arbejde aktivt for at få forslaget tilbage på banen. Og Pia Olsen Dyhr kan godt forstå baglandets holdning.

- Vi kæmpede for det internt i regeringen - det skal der ikke være nogen tvivl om. Nu må vi se, hvor det bærer henad, om der sker noget helt konkret på området, og så forholder vi os til det der, siger hun.  

Da regeringen i efteråret droppede løftet om øremærket barsel, udtalte ligestillingsordfører Özlem Cekic, at kampen for projektet ikke længere kunne vindes. 

- Vi har bare måttet konstatere, at vi står alene blandt regeringsparti­erne, og at holdningsforskellene er så dybe, at der ikke kan opnås enighed, sagde hun.

I stedet foreslog regeringen en bonusordning, hvor faderen kunne få orlov med 3000 kroner skattefrit om måneden. Ordningen blev blandt andet kritiseret for ikke at have en dokumenteret effekt i modsætning til øremærket barsel, der med succes har øget antallet af fædre på barsel i de andre nordiske lande.

   Seks måneder senere er SF ikke længere regeringsparti, og det åbner altså op for en politik, hvor der igen kan kæmpes for øremærket barsel, mener baglandet.

Ingen planer

SFs tidligere formand og nuværende familieordfører, Annette Vilhelmsen, mener ligesom de 32 lokalformænd i Kommunens rundspørge, at partiet skal arbejde for mere ligestilling på arbejdsmarkedet. Men hun vil endnu ikke lægge sig fast på en holdning til øremærket fædrebarsel.

- Jeg mener, at det er et utrolig vigtigt spørgsmål ikke mindst ud fra et ligestillingsperspektiv. Det er vigtigt, at vi får opbygget en kultur, hvor virksomhederne ser det som normalt, at både mor og far bliver tilgodeset, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ligestillingsordfører Özlem Cekic, da hun var på udvalgsrejse i Kina. 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet