Seniorordning truer ansatte

Stramme økonomiske tøjler og seniorjobordning sætter kommuner i en slem kattepine. Forsker minder om, at det er ulovligt at spekulere i løntilskud. 

Beskæftigelse

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Sig farvel til din dygtige kollega og velkommen til en ny i et seniorjob. Det er skræmmescenariet de kommende år, mener KL, der advarer mod konsekvenserne af den såkaldte seniorjobordning.

Ordningen betyder, at medlemmer af efterlønsordningen skal tilbydes et job til overenskomstmæssig løn, hvis de ryger ud af dagpengesystemet mindre end fem år, før de er berettiget til efterløn.

Med en budgetlov i støbeskeen forværres situationen med ansættelser af seniorjobs på den ene side og afskedigelser på den anden. Det er blot et yderligere argument for at revurdere ordningen med seniorjobs, mener Michael Ziegler (K), formand for KL’s Løn og Personaleudvalg.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet er enig i, at kommunerne er sat i en meget vanskelig situation.

”Så der er pludselig et potentielt stort pres på kommunerne, som skal klares inden for de budgetrammer, som de allerede har, og det betyder omprioriteringer. De skal levere noget, som de faktisk ikke kan,” siger Henning Jørgensen, der dog mener, at kommunerne langt hen af vejen selv har placeret sig i kattepinen ved at tage beskæftigelsespolitikken til sig.

Pas på retorikken

A-Kassernes Samvirke anslår, at der fra næste år kan blive tale om mellem 2.400 og 3.000 personer årligt, der vil være berettiget til et seniorjob i en kommune. Det er et krav, at der skal være tale om merbeskæftigelse, men det bliver hurtigt en mere teoretisk diskussion, mener Michael Ziegler.

”Det er jo svært ude på den enkelte arbejdsplads at gøre det så firkantet op, fordi når man får sit budget reduceret, så tilpasser man jo sin medarbejderstab, mens man med den anden hånd er tvunget til at ansætte folk i seniorjobs,” siger Michael Ziegler.

Michael Ziegler bør dog være varsom med sin retorik, mener Henning Jørgensen.

”Nu skal han jo passe på, for det ender jo næsten med at blive en tilståelsessag. Han siger jo faktisk, at der ikke rigtigt er råd til dem, og at man derfor går ind og fyrer i den ene ende for så at ansætte andre med tilskud. Men så bliver det jo en del af den normale normering, og det må det ikke,” siger han.

Staten giver knap 130.000 kroner i tilskud per stilling.

Arbejdsmarked

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet