Selv trofaste Venstre-vælgere stemte på SF-kvinde

Lejres nye SF-borgmester er ikke bange for magten. Mette Touborg vil politik, hun stiler efter en plads i KL's bestyrelse, og udelukker ikke landspolitik på lidt længere sigt.

Erhverv

Af Morten Uhrenholdt | [email protected]

Man kunne få den tanke, at hun ikke rigtig har styr på sagerne.

Vi havde aftalt at mødes på en lille, hyggelig café, der er indrettet i en af de gamle bygninger på Lejre Station. Da jeg steg af toget, kunne jeg blot konstatere, at cafeen var lukket.

Og da den nye borgmester kort efter ankom, udbrød hun: 

”Arrrh, det vidste jeg da i virkeligheden godt!” 

Så stod vi der i vintermørket med fuldmånen som den stærkeste lyskilde. Og intet signalerede, at den midtsjællandske kommune med ca. 26.600 indbyggere for nylig gennemlevede en efter danske forhold voldsom - men landligt fredsommelig - revolution.

For det må man vel have lov at kalde det, når en kommune, der regnes som en af Venstres sikre områder - og i hvert fald én af de tre sammenbragte kommuner for en egentlig højborg - vælter Venstre-borgmesteren af hans sikre pind og sender den videre, så borgmesterposten ender hos en knald-rødhåret SF-kvinde på 35 år.

 ”Der blev flyttet rigtig mange stemmer. Og jeg ved fra møder og mails, jeg har modtaget, at også vælgere, der altid trofast har stemt Venstre, stemte på mig,” fortæller Mette Touborg, da vi har fundet ly for mørket på biblioteket. Det holder til i en anden stationsbygning og har åbent en lille time endnu.

Venstre-højborg faldt

Valget blev et sviende nederlag til borgmester Flemming Jensen, og Venstre måtte aflevere 3 af 12 mandater - det ene til Konservative, der gik ét frem til nu to medlemmer af kommunalbestyrelsen. De sidste to røg mere eller mindre direkte til SF.

Andre to mandater kom fra Socialistisk Lokalliste, som Mette Touborg tidligere repræsenterede, men som ikke stillede op denne gang.

Socialdemokraterne måtte aflevere ét af syv mandater til SF. Radikale beholdt sit enlige mandat, og det samme gjorde DF. Dermed havde vælgerne dækket op til magtskifte i Lejre.

”Det var rigtig spændende, og de sidste resultater kom fra deciderede Venstre-bastioner som Gl. Lejre. Men dé optællinger forrykkede heller ikke resultatet,” fortæller hun med glød. 

Socialdemokrater og SF med hver seks mandater kunne nu sammen med den enlige radikale danne flertal. Spørgsmålet var så blot, om rødhårede Mette Touborg eller en socialdemokrat skulle være borgmester.

Spillede med alle kort

Og så er vi tilbage ved spørgsmålet - har hun styr på sagerne - ud over altså åbningstiderne på Lejres eneste café.

”Der var hårde forhandlinger dér, natten efter stemmerne var talt op. Men vi gik målrettet efter borgmesterposten. Og jeg vidste, jeg ville få den - på den ene eller på den anden måde,” siger hun med et blik i øjnene, der mere end antyder, at hun vil det med politik - også når lidt brutalitet er nødvendig. Mette Touborg holdt alle muligheder åbne.

”Jamen, jeg snakkede da også med de borgerlige. Jeg spillede med alle de kort, jeg havde.”

Venstre og Socialdemokraterne kan af historiske årsager ikke være politisk i stue sammen. Så ambitionen om at lave en bredere konstituering måtte hun opgive.

 

Bedre forhold i skolerne

I valgkampen har Mette Touborg ramt specielt børnefamiliernes ønsker - ikke mindst med krav om bastante forbedringer på skoleområdet. Populære, men dyre ønsker.

”Vi har jo ikke flere penge at gøre godt med end de andre partier. Men jeg tror, at vi ved bl.a. at sammentænke områder - forebyggelse og fritidsliv f.eks. - kan nå bedre resultater og frigøre midler. Og jeg er sikker på, at Lejre kan blive meget bedre til at hente midler i diverse centrale puljer. Skattestigninger vil jeg heller ikke udelukke, hvis det er nødvendigt - og muligt. Jeg er i det hele taget meget optimistisk,” siger den unge borgmester og signalerer samtidig meget tydeligt, at erfaringer fra hendes nuværende lederjob vil blive brugt til nytænkning i kommunens måde at arbejde på.

”Selvfølgelig har jeg sommerfugle i maven. Jeg ved, det er en stor og vanskelig opgave, jeg har fået. Men ledelse er mit fag, og jeg er ikke nervøs.”

Fra fritid til fuldtid

”Jeg får nu travlt med at sætte sig ind i mangt og meget som f.eks. kommunens arbejdsgange. Hidtil har jeg jo kun været fritidspolitiker,” siger hun - bl.a. som forklaring på, hvorfor hun ikke har lyst til at melde ud med konkrete tiltag, der skal sættes i værk, når hun i næste uge har indtaget borgmesterkontoret.

Her vil hun blive del af en team med stærk kvindelig dominans. 4 ud af 5 direktionsmedlemmer er kvinder - kun kommunaldirektøren er mand. Men at det skulle blive et rent kvinde-regimente, afviser hun grinende.

 Man kan ikke vælge en mand, blot fordi han er mand. Man må tage den med de bedste kompetencer, siger hun. Så der bliver nok ikke nogen kønskvotering i hendes apparat.

For halvandet år siden besluttede Mette Touborg at forsøge sig med landspolitik. Hun ville godt forsøge at blive opstillet til folketingsvalg.

”Jeg ville være fuldtidspolitiker. Det kom jeg ikke længere med, for så kom kommunalvalget. Og nu er jeg jo fuldtidspolitiker. Så de næste fire år bliver der i hvert fald ikke noget med landspolitik.”

Går efter KL-bestyrelsen

En af de nærmeste dage sætter hun sig og skriver en ansøgning til partiet - hun vil gerne melde sig som en af de tre, SF kan sætte ind i bestyrelsen for KL. Mette Touborg vil politik.

Klokken 17 lukkede biblioteket på stationen i Lejre, og en venlig bibliotekar lukkede os ud i mørket. Resten af interviewet blev gennemført i Mette Touborgs lille, energi-rigtige bil.

Så jeg glemte at spørge, om det røde hår er ægte rødt.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet