Samlet opposition ønsker ombudsmand for børn

Forslaget om en særlig ombudsmand til børn og unge afvises af regeringen, DF og LA, men socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, vil tage kampen op.

Interview

Af Morten Okkels | [email protected]

Mette Frederiksen, hvad skal vi bruge sådan en børneombudsmand til?

”For det første skal vi have styrket børns rettigheder. Vi har også behov for et samlet talerør for hele børnesagen. Og så skal klageadgangen være i orden.” 

Men den almindelige ombuds­mand er vel for alle borgere. Så har I ikke bare foreslået noget, der allerede gælder?

”Problemet er, at der stort set ikke er nogen børn, der bruger Folketingets Ombudsmand. De færreste børn kender noget til Ombudsmanden eller Ankestyrelsen eller kommunalbestyrelsens rolle.”

Hvorfor så ikke udvide børnenes kendskab til de muligheder, der er? I ønsker jo heller ikke nogen Ankestyrelse for børn? 

”Det kan ikke sammenlignes. For tanken bag børneombudsmanden er ikke bare, at han skal være en instans som den almindelige. Hans mandat bliver udvidet, så han bedst kan sikre god rådgivning og for eksempel  komme på uanmeldt besøg hos myndigheder.”

Skal vi gå ud fra, at en rød regering vil gennemføre planerne om en børneombudsmand?

”Jo, mon ikke et nyt Folketing vil være klar til at lægge mandater til?” 

Status quo

Det nuværende Folketing står dog fast, må Mette Frederiksen dog erkende. Socialminister Benedikte Kiær (K) understreger, at der allerede eksisterer en lang række muligheder for børn med svære kår, og at hun med DF og LA nu har besluttet at udvide et af dem, nemlig Børnetelefonen under Børns Vilkår. 

Ved sidste uges debat af forslaget i salen stod det klart, at Liberal Alliance tog parti for ministeren, efter LA ellers tidligere havde luftet tvivl om sin afgørende stemme.

Børn & unge

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet