Rødt pensionssmæk på vej til toplederne

Som et led i finansieringen af 2020-planen vil S og SF sætte loft over højtlønnedes pensionsindbetalinger. Det vil ramme omkring 1.000 kommunale ledere.

Opsparing

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Omkring 1.000 kommunale ledere står til et svirp over pensionsopsparingen, hvis S og SF får magten efter næste valg. 

Som et led i finansieringen af 2020-planen vil de to partier udvide det nuværende loft på ratepensioner til også at omfatte livrenter. Det vil bidrage med godt to milliarder kroner til finansieringen af velfærd og skal samtidig forhindre, at folk med høj indkomst bruger pensionsindbetaling som en skattefidus.

Ifølge forslaget skal der betales skat af alle pensionsindbetalinger på mere end 100.000 kroner. Og dermed rammer det direkte ind i alderdomssikringen på de kommunale direktørgange – hvor det da heller ikke vækker begejstring. 

”Lovgiverne har jo det privilegium at lave lovgivning, men jeg synes, det er en uskik, at man ensidigt ændrer på vilkårene i en aftale,” siger formanden for Kommunaldirektørforeningen, Bjarne Pedersen: 

”Pensionsvilkårene er en del af vores ansættelsesgrundlag, og jeg kan ikke forstå, man ensidigt forringer dem – medmindre man vil kompensere os over lønnen. Og det har jeg ikke hørt om,” siger han.

Juristernes og økonomernes fagforening, DJØF, har regnet sig frem til, at 25.000 medlemmer skal til at betale det, formanden for de overenskomstansatte, Lars Qvistgaard, kalder en halvmillionærskat, fordi det rammer ansatte med en løn på den gode side af den halve million. 

”Der er ingen tvivl om, at enigheden mellem arbejdsgivere og lønmodtagere om at lægge penge til side bliver udfordret af dette forslag. Vi kan jo ikke kræve af vores medlemmer, at de skal forhandle om højere pension, hvis det betyder, de skal betale skat af det,” siger Lars Qvistgaard og tilføjer: ”Det betyder, at en obligatorisk ordning bliver undermineret.” 

Ikke en ekstra skat

Det er professor ved Institut for Finansiering på CBS, Michael Møller, dog ikke så bekymret for. 

”Jeg kan ikke hidse mig op til den stemmeføring, som DJØF har. Det er jo staten, som med et skattefradrag giver støtte til pensionsopsparing. Og så er det helt forståeligt, at man ønsker at sætte et loft over størrelsen på de indbetalinger,” siger Michael Møller. 

Socialdemokraternes skatteordfører, Nick Hækkerup, understreger, at der ikke er tale om ekstraskat. De berørte skal blot betale skatten, når de betaler  penge ind på pensionen, i stedet for når de får den udbetalt. Herudover er der tale om loft, som kun vil ramme en lille, højtlønnet del af befolkningen, mener han.

”95 procent af befolkningen eller noget i den stil bliver overhovedet ikke berørt af det her. Og jeg er ikke bekymret over, at folk, der tjener over 600.000 kroner om året, må begrænse deres pensionsopsparing. De kan jo spare op på alle mulige andre måder. Det bliver bare uden skattebegunstigelse,” siger Nick Hækkerup.

 

Arbejdsmarked

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet