Rød blok i opgør med udlicitering

Kommuner skal frit kunne bestemme, hvad og hvor meget de vil konkurrenceudsætte, mener oppositionen, som vil gøre op med trusler om tvang. 

Tvang

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Udlicitering skal ikke tvinges igennem. Det må være op til hver enkelt kommune at gøre op, hvilke opgaver de ønsker at overlade til private aktører, og hvornår det skal ske. Det mener S, SF og Enhedslisten, som får opbakning fra De Radikale.

”Vi mener, at kommunerne selv kan vurdere, hvornår konkurrenceudsættelse vil føre til lavere priser eller bedre service,” siger Socialdemokraternes kommunalordfører Rasmus Prehn.

Regeringen og KL har aftalt, at 26,5 procent af kommunernes opgaver skal konkurrenceudsættes. Et niveau som regeringen ønsker at hæve til 31,5 procent. Der er i udgangspunktet tale om en frivillig målsætning. Men fordi regeringen truer med, at gøre det til et lovbestemt krav, mener Rasmus Prehn, at der er tale om tvang.

”Selv om det i dag hører under aftalesystemet, så oplever kommunerne en form for pres fra Finansministeriet. Vores udspil skal både afhjælpe det nuværende pres og sikre, at regeringen ikke kommer igennem med egentlig tvangsudlicitering,” siger Rasmus Prehn med henvisning til et beslutningsforslag, han var med til at fremsætte i sidste uge.

Spørg til prisen

De Radikales kommunalordfører, Johs. Poulsen, bakker op om rød bloks modstand mod tvang. Men han mener, at det er fornuftigt at bruge aftalesystemet til at sætte målsætninger for, hvor man vil hen på området, som det i princippet foregår i dag.

”Vi er grundlæggende positive over for forslaget, fordi kommunerne skal have frihed til selv at tilrettelægge deres indsats,” siger Johs. Poulsen.

Venstres kommunalordfører, Sophie Løhde, mener imidlertid, at regeringen har valgt den eneste fornuftige vej.

”Det handler om noget så simpelt som at spørge til prisen og kvaliteten, når man køber ind. Det synes vi er fornuftigt, at vi systematisk indarbejder i kommunerne,” siger Sophie Løhde.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet