Revolutionerende robotdragt skal testes i Odense

Japansk professor har præsenteret sin styrkedragt ’HAL’ til genoptræning af personer, der har mistet evnen til at gå efter hjerneblødninger eller trafikuheld.

Sundhed

Af Redaktionen | [email protected]

Odense har lagt sig i førerfeltet af den nyeste teknologi til genoptræning, efter at byen forleden tog imod de første styrkedragter til genoptræning af mennesker, der er blevet ramt af hjerneblødninger eller skadet i trafikuheld. 

”I løbet af foråret vil der blive testet fire robotdragter i Odense på et genoptræningscenter i syv måneder. Her skal vi finde ud af, om dragterne kan bruges, og om der kan spares personaleressourcer, der kan bruges på en anden måde,” siger projektleder Morten Bierbaum fra Udviklingsforum Odense.

Derefter evalueres dragterne for at vurdere, om de skal indføres permanent i Odense Kommune, og om man skal understøtte en udrulning af teknologien på landsplan.

Dragterne er kommet til Danmark, fordi Odense Kommune har fået økonomisk opbakning fra ABT-Fonden til et demonstrationsprojekt af denne type velfærdsteknologi. 

”Det glæder mig meget, at Odense er teststed for robotdragterne. Det er noget af et scoop, at borgere fra vores by prøver dragten som de første uden for Japan, men samtidig også naturligt, da det var vores møde med professor Sankai i sommer, der ledte til, at han nu kommer til Odense. Desuden satser Odense Kommune stort på velfærdsteknologi, så det passer rigtig godt med vores planer på området,” mener Odenses borgmester, Jan Boye (K).

Den japanske robotforsker og stifter af virksomheden Cyberdyne, professor Sankai, førte an i den delegation, der netop har præsenteret dragterne i Odense.

”Teknologien bag ’robot suit’ - også kaldet ’HAL’ eller ’exoskeleton’ - bygger på en avanceret kobling mellem hjernens impulser og moderne teknologi, der kan få en arm eller et ben til at bevæge sig, så patienter kan få hele eller dele af deres mistede førlighed tilbage,” siger projektleder Troels Vilms Pedersen fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi, der deltager i testen af styrkedragterne.

Indledning til samarbejde

Præsentationen på rådhuset er indledningen til samarbejdet, hvor Odense Kommune, Teknologisk Institut og Cyberdyne i fællesskab tester udstyret til genoptræning i Odenses genoptræningsenhed under Ældre- og Handicapforvaltningen.

”Styrkedragterne ser ud til at være en fantastisk løsning. Dragterne kan forbedre livskvaliteten for borgere med funktionsnedsættelser markant,” siger Morten Bierbaum.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet