Regioner får mulighed for stående udvalg

Regeringen har fremsat et lovforslag, der åbner op for stående udvalg i regionerne. 

Udvalg

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vil nu gøre det muligt for regionerne at oprette stående udvalg, som man kender det fra kommunerne.

Med et lovforslag fremsat  onsdag i sidste uge vil ministeren give sig selv mulighed for at give dispensation til regioner, der ønsker at udskifte den nuværende styreform med midlertidige udvalg til en styreform med permanente udvalg.

Det vækker i særdeleshed glæde i Region Hovedstaden, der næsten allerede har ansøgninger klar til tre stående udvalg, der skal etableres i den nuværende valgperiode. Et udvalg for psykiatri, et for miljø/erhverv/vækst og et for kvalitet.

”Vi er meget glade og tilfredse. Vi tror simpelthen, at det giver en bedre forankring for alle politikere, hvis man sidder med i et forum, hvor man har både beslutnings- og indstillingsret,” siger regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S).

Kritik vandt gehør

En styreform med stående udvalg har ellers indtil nu eksplicit været udelukket i loven. Det har skabt en del kritik fra regionspolitikere, der mener, at forretningsudvalgene får for stor indflydelse, og at det er uhensigtsmæssigt i forhold til politikernes mulighed for at oparbejde den fornødne indsigt i de ofte komplicerede områder.

Og det er netop et af de kritikpunkter, som regeringen har valgt at lytte til.

”Det er regeringens opfattelse, at regionerne selv bør have frihed til at gøre sig nogle erfaringer med, om arbejdet i den enkelte region kan tilrettelægges mere hensigtsmæssigt, end det sker i dag. Således bør et regionsråd have mulighed for at afprøve en styreform, hvor regionsrådspolitikerne på de enkelte fagområder bliver mere involverede i den umiddelbare politiske forvaltning af et område,” lyder det i bemærkningerne til lovforslaget.

En ændring vil ifølge ministeren betyde, at regionens forretningsudvalg i høj grad kommer til at fungere som kommunernes økonomiudvalg. Regionsrådet vil samtidig få mindre at gøre i behandlingen af de mange konkrete sager, som i stedet vil blive henlagt til de relevante udvalg. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet