Region Hovedstaden råber på fælles standarder for elbiler

Region Hovedstaden efterlyste bedre elbilsstandarder på klimamøde med kommissær Connie Hedegaard (K), som forsikrede, at der er nye, fælles EU-standarder på vej – på et tidspunkt

KLIMA

Af Laura Fischer Larsen | [email protected]

Sidste fredag kunne man hoppe på en biobus, køre over sundet og undervejs få information om fem foregangseksempler på energi- og miljøprojekter.
Dk-teknik tog med på den dansk-svenske klimakonference, som var arrangeret af EU-projektet Interreg, sammen med bl.a. klimakommissær Connie Hedegaard (K).

På øko-caféen Greenmarket, blandt mødregrupper og økologiske smoothies og med udsigt til vartegnet ’Turning Torso’, blev spørgsmålene til klimakommissæren hurtigt drejet ind på regionerne og kommunernes ønskebarn: elbilen.
Lars Gaardhøj (S) fra Region Hovedstaden var interesseret i at høre, hvordan det går med at kurere børnesygdommene, såsom forskellige elbilsstandarder og ladestandere på hver side af sundet:

- I Region Hovedstaden har vi meget fokus på at få udbredt elbiler. Så mit spørgsmål er, at når nu der bliver arbejdet med det i EU for tiden, hvad er så tidshorisonten?, spurgte han klimakommissæren.

Dem der i Norden
Connie Hedegaard anerkendte de danske bekymringer om fælles standarder og understregede, at det er en prioritet.

- Fælles standarder, det er jo så indlysende, men åbenbart ikke for dem, der er ved at udvikle forskellige elbilsstandarder; et i Danmark, og et i Sverige. Men verden er sådan set ligeglad med, om vi er svenskere eller danskere. For dem er vi ’dem der oppe i Norden’, konstaterede hun.

Klimakommissæren forsikrede, at EU’s industrikommisær Antonio Tajani arbejder på at udarbejde nye fælles EU-standarder.

-  Det kan jo ikke passe, at vi samarbejder mere og mere, men så støder vi på helt elementære, idiotiske ting, som borgerne jo også har svært ved at forstå, sagde Connie Hedegaard, som dog var mere henholdende, når det kom til tidsperspektivet.

- Vi er altså nogen, der har skubbet lidt på kommissær Tajani. Men han er italiener. Og han siger, det kommer meget snart…, var den lettere ironiske replik fra den erfarne klimapolitiker.

Du kan læse avisen Kommunens eksklusive interview med Connie Hedegaard fra biogasbussen i næste uges udgave af avisen Kommunen og her på dk-teknik tirsdag d. 2. oktober.

Fakta
Midt i Malmøs grønne bydel Västra Hamnen mødtes klimaoptagede lokalpolitikere, projektledere, kommunale konsulenter og journalister fredag d. 21. september til en diskussion om blandt andet EU, elbiler og energinet. Initiativet kom fra EU-projektet Interreg, der støtter klimasamarbejde mellem europæiske regioner.
Blandt dedeltagende var også repræsentanter fra kommunerne i Øresundsregionen, fra Region Sjælland og projektledere fra bl.a. vindenergi- og elbilsbranchen.

Klima

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet