Statsminister Mette Frederiksen (S) åbner Folketinget i dag, og ifølge Politiken har hun ti mia. kr. parat til klimaindsatser - om det er tilstrækkeligt til at tilfredsstille støttepartierne er uvist.
Statsminister Mette Frederiksen (S) åbner Folketinget i dag, og ifølge Politiken har hun ti mia. kr. parat til klimaindsatser - om det er tilstrækkeligt til at tilfredsstille støttepartierne er uvist.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Regeringen afsætter ti mia. kr. til klima

Ifølge Politiken sætter regeringen ti mia. kr. af til pulje til klimaindsatser. Støttepartier er kun delvist tilfredse og efterlyser fortsat handling.

klimaindsats

Af Ritzau | [email protected]

Det har rumsteret længe blandt regeringens støttepartier: spørgsmålet om regeringens klimaindsats eller mangel på samme. De har efterlyst handling bag ordene og truet med at trække støtten.

Men nu er statsminister Mette Frederiksen (S) klar til at lancere en pulje på ti mia. kr. til klimaindsatser.

Det oplyser flere regeringskilder til Politiken. Pengene skal ifølge Politiken fordeles i forbindelse med efterårets forhandlinger om klima og finanslov. Udspillet kommer i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag.

Pengene stammer blandt andet fra de 9,2 mia. kr., som regeringen vil afsætte til at sparke gang i økonomien efter coronakrisen. De skal også komme fra EU's genopretningspakke.

R: Stadig for lidt

Udspillet lander, få dage efter at De Radikale med Morten Østergaard i spidsen truede med ikke at stemme for årets finanslov, hvis ikke regeringen skifter kurs på klimaområdet.

Ifølge Sofie Carsten Nielsen, politisk ordfører hos De Radikale, er de ti mia. kr. første skridt, men ikke nok.

- Der mangler fortsat en samlet grøn økonomisk plan og forpligtende CO2-reduktioner, siger hun til Ritzau.

De Radikale er utilfredse med, at regeringens klimastrategi i høj grad er bundet op på en forventning om, at ny teknologi vil kunne stå for en markant del af reduktionen i drivhusgasser. Partiet har krævet, at regeringen senest ved finansloven vedtager en konkret plan. Den skal sikre reduktion af drivhusgasser på 50 pct. sammenlignet med 1990.

  Det er alt for tidligt at lette det grønne pres. Regeringens nøl handler jo ikke kun om penge, men om alt for små ambitioner i forhold til elbiler, delmål og hastigheden for den grønne omstilling helt generelt.

Ifølge Politiken håber man i regeringen at kunne indfri det mål med puljen på ti mia. kr. Det skal bane vejen for, at Danmark kan nå den politiske aftale om at skære udslippet med 70 pct. i 2030.

Dyhr: For tidligt at lette presset

De to støttepartier SF og Enhedslisten har bakket op om De Radikales kritik af regeringens klimaindsats. SF-formand Pia Olsen Dyhr glæder sig over, at regeringen har lyttet til støttepartierne. Men partiet vil fortsætte presset.

- Det er alt for tidligt at lette det grønne pres. Regeringens nøl handler jo ikke kun om penge, men om alt for små ambitioner i forhold til elbiler, delmål og hastigheden for den grønne omstilling helt generelt, siger hun.

Hos Enhedslisten er klimaordfører Mai Villadsen heller ikke klar til at lette klimapresset på regeringen.

- Godt med 10 milliarder til grøn omstilling og job. Men regeringen er ikke af krogen af den grund. Jeg falder nemlig ikke ned af stolen i benovelse, skriver hun på Twitter.

Og hun tilføjer, at Danmark allerede var forpligtet til at bruge mange af pengene fra EU's genopretningspakke til grønne investeringer.

- Vi skal se klimahandling, lyder det.

Regeringen er i det hele taget under stigende pres. Og ikke kun på Christiansborg. Tirsdag kommer det til udtryk på dagbladet Informations forside. Her opfordrer 139 fremtrædende erhvervsfolk, forskere og politikere i en fælles appel regeringen og Folketinget til at gøre mere på klimaområdet.

Information er initiativtager til appellen. Underskriverne tæller blandt andre Henrik Poulsen, direktør for Ørsted, Peter Birch Sørensen, økonomiprofessor, og flere S-borgmestre.

Hovedpunkter i kommende klimaforhandlinger


Transport

Afgifterne for elbiler skal laves om, så der kommer flere elbiler på vejene. Regeringen har foreslået 500.000 flere elbiler i 2030. Støttepartierne vil have langt flere. Afgifterne står til at stige fra nytår.

Landbrug

Landbrug er en anden af de største forurenere og skal også bidrage til at mindske udledningen. Det skal blandt andet ske ved at tage den mest klimaskadelige landbrugsjord ud af drift.

Derudover er der forskning, skovrejsning, ændret fodersammensætning og en skærpet indsats for at reducere kvælstofudledning fra landbrugsjord.

Delmål for 2025

Støttepartierne har krævet et delmål for, hvad reduktionen af udledningen bliver i 2025, så man holder fast i ambitionerne. Det skal efter planen komme i dette efterår.

Skattereform

Regeringen har foreslået en grøn skattereform i flere faser, så virksomheder og borgere har en mulighed for at tilpasse sig. Blandt de største politiske uenigheder er en klimaafgift.

Kilde: Regeringen

 

Energi & forsyning

Teknik & miljø

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet