Rapport: Tusindvis af indlæggelser kunne undgåes

Angste og despressive bør ikke indlægges, men hjælpes ambulant. Det kunne frigive tusindvis af sengepladser, konkluderer ny rapport

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Behandlingen af angst- og depressionspatienter er så ringe, at de ender med at bliver indlagt, selvom de kunne være behandlet af praktiserende læger eller psykologer. Det betyder, at eksempelvis skizofrene udskrives for tidligt, fremgår det af en ny rapport fra Dansk Sundhedsinstitut (DSI).

-Vi står i den situation, fordi der mangler personale i den ambulante behandling. De skizofrene bør jo ikke have pladserne - for når de andre patienter først står i døren, så skal de jo indlægges, siger seniorprojektleder hos DSI Jakob Kjellberg, som understreger, at problemet ikke uden videre kan løses, fordi det skyldes manglende tilbud til de angst- og depressionsramte.

Mere præcist vurderer rapporten, at der i alt kunne spares 67.100 indlæggelsesdage i det første år efter en person er blevet diagnosticeret med depression, mod at hver af disse patienter i stedet fik 21 timers ekstra ambulant behandling. Også indlæggelser af angstpatienter kunne ifølge undersøgelsen nedbringes med 6.600 dage ved en forøgelse af de ambulante ressourcer.

Besparelserne på indlæggelser ville dermed gøre plads til flere af de indlæggelseskrævende psykiatriske sygdomme, som fx skizofreni, som ifølge opgørelserne mangler 77.000 indlæggelsesdage om året for at være oppe på det anbefalede niveau for behandling.

I alt konkluderer rapporten, at alene angst-,depressions- og skizofrenipatienter har behov for næsten to millioner ekstra timers ambulant behandling i det første år, efter de er diagnosticeret. Det svarer til 1200 fuldtidsstillinger.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet