QWERTY. Hallo, kære maskine

Kommunen i Bakspejlet

Af Morten Okkels | [email protected]

Er maskinskrivning et fag for 8. og 9. klasse? I moderne tid er det vel ikke så oplagt. Mon ikke skolepsykologerne har fået besked på at råbe vagt i gevær, hvis knægten m/k ikke generelt lader til at håndtere computeren væsentlig bedre end far og mor.
Reklamen, som De ser her til højre, er nu også over 50 år gammel, nemlig fra juni 1960. Det var firmaet FACIT, som understregede i sin annonce i Kommunen, at færdigheder i maskinskrivning ”i dag er lige så vigtigt for de unge som tidligere en smuk og læselig håndskrift”. Lige så forældet faget måske virker i dag, lige så aktuelt virkede  det dengang.

Nostalgi

Der er sikkert heller ingen, som undervurderer vigtigheden af, at vi kan formulere os effektivt - i betydningen hurtigt -  uden at finde en fyldepen frem først.
Det tog lidt tid, men maskinskrivning - tekstbehandling - blev det mest populære valgfag i skolen. Det var i midten af 70'erne, faget slog hjemkundskab af tronen.
Håndværket at skrive på maskine var på dette tidspunkt blevet et kompetencegivende fag med en afgangsprøve, der først blev afskaffet i 1994, cirka samtidig med at computerne for alvor begyndte at fordrive gamle skrivemaskiner.
Udviklingen indebar en aflivning af et særligt fokus på maskinskrivning, og det var i grunden synd.  Hvilket menneske under 35 kan i dag matche den klassisk uddannede skolesekretær? Jeg husker hende ret godt fra de (få) gange, jeg blev sendt på inspektørens kontor.  Modsat hende skriver mange ikke engang med 10 fingre længere, selvom de arbejder med computere dagligt.

Da farfar var ung

Hvis vi for alvor skal give det reaktionære en spand kul, kan vi faktisk gå endnu længere tilbage: Hvor mange har i dag, jf. FACIT-reklamens formulering, en ”smuk og læselig håndskrift”? Læselig, muligvis, men smuk?
Jo, generelt er det gået fremad, selvfølgelig. Den teknologiske udvikling gør det nemmere at lave pæne aviser og andre væsentlige ting. Men i en klumme, der tager udgangspunkt i historiske forhold, må det være tilladt at være lidt reaktionær, trods alt. Og ligesom få med, at der går nogle ting tabt midt i den generelle fremgang.

Skriv videre

Således anlagt var det en glæde, at jeg her i Kommunen tidligere på året kunne skrive en note om, at skrivemaskinen ikke er død. Man bruger den blandt andet til at skrive på fuldmagter med henblik på digital tinglysning, når håndskrift ikke er læseligt for det digitale øje.
En af de helt store i dansk journalistik er angiveligt også rimelig old school - og her tænker jeg på Herbert Pundik. Det er vistnok kun halvt i spøg, når man siger, at man kan finde ham i Politikens Hus ved at gå efter lyden af en klaprende skrivemaskine. Al respekt for det.
Hjertelige ønsker om god klapren til alle maskinskrivere derude.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet