"Politikerne har hægtet sig selv af"

Regionspolitikere skal blande sig mere i debatter og ikke lade eksperter foretage alle prioriteringer af den danske sundhed, mener Charlotte Fischer (R), formandskandidat i Region Hovedstaden.

Ugens uundgåelige

Af Redaktionen | [email protected]

Hvorfor har du valgt at stille op som formand?

Jeg sidder i regionen nu og har gjort det i nogle år, og så har jeg været sundhedsordfører i Folketinget, så jeg synes efterhånden, at jeg har en ballast på det her sundhedsområde, som gør, at jeg har mange tanker og ideer om, hvad jeg godt kunne tænke mig at gøre anderledes og bedre i Region Hovedstaden. Og så kan jeg jo se, at der kommer et større generationsskifte nu her. Mange af dem, der har præget regionen i mange år, også i de gamle amtsdage, går af. Så uanset hvem der bliver regionsrådsformand, så tror jeg, at det vil give anledning til, at der sker noget nyt.

På din hjemmeside skriver du, at der er en lukket prioritetskultur, som er demokratisk og politisk uholdbar. Hvad mener du med det?

Jeg mener, at prioriteringerne, i dag og de seneste år, er skubbet mere og mere over i ekspertorganer. Vi har fået det, der hedder Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS), hvor der sidder super dygtige folk, også fra regionen, men det er et rent ekspertforetagende.

De træffer nogle gode beslutninger, men det er helt koblet af en løbende politisk diskussion af, hvordan vi prioriterer lægemidler, og hvad det er for principper, vi anvender. Så jeg ser en udvikling, hvor eksperter prioriterer mere og mere bag lukkede døre, og politikerne er stort set helt væk.

Derfor glæder jeg mig meget til at se det her prioriteringsinstitut, der kommer, fordi jeg jo synes, at det skal være et institut, der skal være med til at skabe en meget mere levende og løbende diskussion om prioriteringer og få befolkningen med. Jeg tror, det er vigtigt, fordi vi kommer til at prioritere skarpt over de næste mange år. Og så nytter det bare ikke rigtig noget, at man har hægtet befolkningen af, eller politikerne selv har hægtet sig af. Det er faktisk det, som vi har gjort.

Nu har du selv en kommunikationsbaggrund. Mener du, at regionerne skal blive mere synlige i debatten?

Det synes jeg, at vi skal. Der er en tendens til, at regionspolitikere siger, jamen vi skal kun snakke om det, som regionerne kan bestemme over. Det, synes jeg, er forkert, fordi meget af sundhedspolitikken ligger jo centralt inde på Christiansborg, i Sundhedsstyrelsen og departementet, men vi som regionspolitikere er nogle af dem i Danmark, der ved allermest om sundhed i praksis. Så jeg synes, det er noget med at ranke ryggen og bringe den viden, vi har, i spil og også være dem, der sætter scenen for de store sundhedspolitiske debatter.

Er jeres chance primært, at der ikke kan blive enighed om en af kandidaterne fra Socialdemokraterne eller Venstre?

Der kan være mange scenarier, men en af mulighederne er selvfølgelig, at vi er tungen på vægtskålen. At ingen af siderne i salen kan danne eget flertal, hvor vi kan sidde midt i, som man også har kendt fra landspolitikken. Det er klart, at hvis Socialdemokraterne har rent flertal med SF og Enhedslisten, så er det ikke en mulighed. Så jeg vil sige, at jeg ikke overvurderer mine egne chancer. Jeg tror på, at den situation meget vel kan opstå, og så har vi gjort op med os selv, at så er vi også klar til at gå efter den.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet