"Nu skal jeg finde pokeransigtet frem"

Et nyt folketingsår er skudt i gang, nu med Pia Kjærsgaard (DF) som en af de fire næstformænd i Folketingets Præsidium. En officiel post med god signalværdi.

Ugens uundgåelige

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Pia Kjærsgaard, du overtager opgaven efter din partifælle Søren Espersen – hvorfor er det nu dig, der skal repræsentere Dansk Folkeparti på denne post?

Det er det, fordi partiet har peget på mig. Og jeg synes, at det er passende i forbindelse med den mere tilbagelænede rolle, jeg får efter at have været partiformand i mange år. Så synes jeg, at det er velegnet at blive præsidiemedlem samtidig med, at jeg selvfølgelig er et aktivt, udadvendt og ganske almindeligt folketingsmedlem, der repræsenterer partiet. 

Er det så lidt en retræte-post?

Nej, den tanke har jeg slet ikke. Jeg kan sidde i præsidiet mange år endnu, håber jeg da. Jeg har sagt, at jeg er frisk på at opstille til de næste par folketingsvalg, hvis partiet ønsker det. Så det er slet ikke en del af mine tanker.

Du er blevet partiets værdi-ordfører. Hvilke værdier er der for dig knyttet til at være en del af Folketingets præsidium?

Det er jo ikke en rolle, jeg har kunnet have før. Det passer ikke sammen med at være partiformand, det er helt udelukket. Derfor er det meget passende, at det kom nu. Og det er rigtigt, at der er nogle værdier knyttet til det, for det drejer sig jo om at få Folketinget til at fungere. Både i forhold til de ansatte i Folketinget, men også Folketingets medlemmer. Og det skal jo køre på bedst mulig måde, sådan at borgerne føler sig tilfredse med den måde, Folketinget agerer på. Så det ligger der bestemt også noget i.

Kan man bruge en sådan rolle politisk? Der ligger jo noget signalværdi i at være med i en så central institution på Christiansborg, og I er et parti, der har fået skudt i skoene, at I aldrig ville blive stuerene?

Ja, det er jo fantastisk, ikke? Og der er ikke engang nogen, der har protesteret. Så det går jeg da og luner mig lidt ved og griner lidt ad i det indre i dag. Det kan jeg ikke lade være med at gå og godte mig lidt over. Det er klart, at når man sidder i en formandsstol, så har man en speciel rolle, som jeg ønsker at udfylde bedst muligt. Man skal jo også tage pænt imod kongehuset, ligesom jeg gjorde her ved Folketingets åbning. Det var både en ære og handler også om værdier. Jeg gjorde virkelig mit bedste, selv om jeg desværre var ved at komme til at gå lige efter dronningen sammen med kronprinsen, da de var på vej hen til elevatoren.  Så sagde prinsgemalen på sin søde og venlige facon ’hov hov, jeg skal før dig’.  Jeg kunne ikke lade være med at grine lidt ad det.

Man kunne se, at du og kronprinsen sludrede lidt, da I kom ud fra folketingssalen. Hvad snakkede I om?

Det var lidt om, at det nu var min første gang, og at det var spændende. Og så om, at jeg jo er fratrådt som partiformand. De var rigtig glade for at komme og deltage i åbningen af Folketinget.

Glæder du dig til, at du skal ind og styre folketingsdebatterne? Nogle gange er debatten lidt forudsigelig, og man kan indimellem få et indtryk af, at formanden sidder og ser lidt træt ud i blikket?

Man sidder der jo kun halvanden time, så det er til at overkomme. Nogle gange kan det blive lidt sent om aftenen, og så kan jeg godt forstå, at formanden ser lidt træt ud. Men jeg er spændt på det, for jeg tror, at man oplever folketingsdebatten på en lidt anden måde, når man sidder der. Man er mere forpligtiget til at høre efter end ellers, og jeg tror også, at man lærer de forskellige folketingsmedlemmer bedre at kende.

Du er jo et holdningsmenneske. Tror du, det kan blive svært for dig at holde dig helt uden for debatterne?

Man skal helt sikkert finde sit pokeransigt frem, og det vil jeg bestræbe mig på.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet