Professor: Optimistiske modeller styrer vækstskøn

De seneste par år har decembers økonomiske redegørelse betydet en kraftig nedjustering af dansk vækst. Ifølge økonomiprofessor Jesper Jespersen vil det ikke nødvendigvis ske igen i morgen, men generelt arbejder ministeriet med en optimistisk model

Vækstskøn

Af Morten Munkholm | [email protected]

I morgen fremlægger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager årets sidste økonomiske redegørelse. Og de seneste par år har det medført en gevaldig nedjustering af den danske vækst og efterfølgende kritik af, hvor upræcise de tidligere vækstskøn har været.

Alene i 2012 gik regeringens økonomer fra i maj at skønne en vækst på 1,1 procent til at ende med en negativ vækst på 0,4 - et hop der svarer til godt 30 milliarder kroner i statsbudgettet. Og forskellen skal findes i de ligevægtsmodeller, ministeriet bruger.

- Man har en indbygget optimisme i regeringskontorerne med nogle modeller, som er genoprettende. Det vil sige, at hvis vores økonomi får et negativt skub, vil modellen automatisk pege på en normal vækst igen inden for to til fire år, forklarer Jesper Jespersen, professor i samfundsøkonomi på Roskilde Universitetscenter.

Det vil sige, at jo mere negativt det går for dansk økonomi, desto større er sandsynligheden for, at de kommende år vil gå bedre. Og derfor har vi i december efter december siden finanskrisen har hørt om bedre tider på vej.

- Politikerne har med stigende fasthed i stemmen sagt, at nu kommer opsvinget, og når økonomien jo bølger, så vil de få ret før eller siden, siger Jesper Jespersen.

 

Tyskland sætter trenden

I år har regeringen allerede nedjusteret forventningerne en gang fra 0,5 i maj til 0,2 i august. Og det kan betyde, at regeringens økonomer måske i år, for første gang i mange år, vil ramme stort set rigtigt.

- De fik et chok midt på året, for væksten i første halvår så dengang ud til at være negativ. De fik et ordentligt gok i nøden, for godt nok havde de regnet med svage tal i første halvår, men ikke ligefrem negative tal, fortæller Jesper Jespersen, der samtidig peger på, at det ser positivt ud med tysk økonomi.

I det hele taget bliver meget europæisk økonomi ifølge økonomiprofessoren fastlagt i regeringskontorerne i vores naboland mod syd.

- Med den politik, der fastlægges i øjeblikket i Berlin, vil de europæiske økonomier nok svinge omkring en trend på én procent i vækst, siger Jesper Jespersen.

Det er klokken 10.30 i morgen, at Margrethe Vestager fremlægger regeringens økonomiske redegørelse. Nedenfor kan du se en grafik over de seneste års skøn.

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet