Professor afviser ikke fejl i responsum

Hjalte Rasmussen har fået store dele af sine data fra G4S. Mange af de beskrevne aktiviteter har han ikke selv set.

Vildledning

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

”Jeg kan jo ikke udelukke, at man kan bestride det faktuelle grundlag. Men jeg ærgrer mig over, hvis det er mig, der har uret.”

Sådan siger juraprofessor ved Københavns Universitet, Hjalte Rasmussen, til Kommunen efter oplysningerne om, at der er fejl i det juridiske responsum, han har lavet for sikkerhedskoncernen G4S. 

Hjalte Rasmussen blev i januar hyret til at undersøge, om selskabets datterselskab i Israel, Hashmira, havde aktiviteter, der strider mod international ret. Professoren konkluderede, at det ikke var tilfældet. Og den konklusion står på klippegrund, siger han. Derimod er han ikke sikker på, at de faktuelle oplysninger i hans responsum holder vand. 

”Jeg kan kun fortælle, hvad jeg har set – og hvad jeg har ladet mig fortælle,” siger han til Kommunen.  

G4S leverede selv fakta

Hjalte Rasmussen tilbragte fire en halv dag i Mellemøsten – herunder halvandet døgn på Vestbredden, før han skrev sit responsum. Men han har i stort omfang måttet forlade sig på information, han har fået fra Hashmira og G4S, idet han hverken havde mulighed for at se Ofer Fængslet eller de israelske checkpoints på Vestbredden med sine egne øjne.

”Jeg kunne ikke få den nødvendige sikkerhedsgodkendelse,” siger Hjalte Rasmussen. Han understreger dog, at han tilbragte tid i flere forskellige bosættelser. 

”Det var meget rart at se tre-fire stykker af dem og se, at det var ganske almindelige steder, hvor folk lever. Før det anede jeg ikke en blomst om, hvordan en bosættelse så ud,” siger Hjalte Rasmussen. 

Hjalte Rasmussen er hyret af Søren Lundsberg, som sidder i G4S’ koncernbestyrelse i England. Han undrer sig over, at der skulle være fejl i responsummet. 

”Hjalte Rasmussen har en række oplysninger fra os, men jeg går ud fra, at han også har oplysninger fra alle mulige andre kilder. Men det er klart, at hvis der er fejl, så må vi få Hjalte Rasmussen til at genoverveje og forholde sig til, om det har nogen ­indflydelse på hans konklusioner,” siger Søren Lundsberg.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet