Private veje kan ende som kommunale

Lyngby-Taarbæk overvejer at gøre alle veje kommunale som konsekvens af lovændring. Andre kommuner finder ideen interessant. 

Asfalt

Af Sine Riis Lund | [email protected]

En hurtig lovændring sidste år lagde forhindringer for, at blandt andre Lyngby-Taarbæk kunne afhænde mange kilometer offentlige veje til private hænder. Nu overvejer kommunen i stedet at gøre alle sine veje kommunale, skriver dr.dk.

Formålet er at give alle borgere ens behandling, siger formand for teknik- og miljøudvalget i Lyngby-Taarbæk, Paul Knudsen (V). 

Han understreger, at tanken hele tiden har været at skabe lige vilkår og ikke at spare penge.

”Der er selvfølgelig økonomiske udfordringer ved at gøre alle veje kommunale, men principper koster, og vi er i øjeblikket ved at regne på, hvad det vil koste. Før vi kan tage beslutningen, afventer vi dog også den endelige vejledning fra Transportministeriet om særloven,” siger Paul Knudsen til DR København.

I lynloven fra transportminister Hans Christian ­­Schmidt (V), vedtaget i november sidste år, blev det besluttet, at kommuner skal varsle fire år før, de overdrager en offentlig vej til privat. 

Det betyder, at der altid vil blive afholdt kommunalvalg i perioden. Samtidigt kom der klare regler for, hvor god en stand vejen skal være i, når den overdrages.

Flere vil tage det op

Andre kommuner som Dragør og Roskilde, der også havde planer om at privatisere flere kommunale veje, finder Lyngby-Taarbæks tanker spændende, og vil hurtigst muligt tage det op til diskussion i deres teknik- og miljøudvalg.

Vejteknisk og vedligeholdelsesmæssigt er det en god ide at samle alle veje kommunalt, mener marketingschef Jørn Riishede Kristiansen fra ingeniørfirmaet Grontmij Carl Bro A/S. Det betyder, at man kan lave større udbud og få større rabatter ved eksempelvis snerydning og vedligeholdelse.

”Derfor kan det på den korte bane koste kommunen noget ekstra, men på den lange bane kan man spare,” siger han til DR København.

I Lyngby-Taarbæk forventer Paul Knudsen en afklaring på kommunens holdning inden sommerferien.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet