Prisen på biogas er på himmelflugt

Det er ekstremt dyrt for samfundet, når man hælder majs og fibermasse i gyllen i biogasanlæg, viser ny analyse

ENERGI

Af Redaktionen | [email protected]

Endnu en analyse – denne gang fra Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi på KU - bekræfter, at biogas ikke er den økonomiske vidunderløsning på klima- og miljøproblemer i landbruget, som tidligere rapporter og beregninger ellers har vist. Det skriver Ingeniøren i dag. 

Analysen, der tager udgangspunkt i aktuelle anlæg, der er på tegnebrættet rundt om i landet i dag, kommer frem til en pris for CO2-fortrængning på 1.128 kroner pr. ton.
Det ligger på samme niveau som resultaterne fra rapporten fra Aarhus Universitet, som Ingeniøren omtalte den 7. juni. Samtidig er det omkring 1.300 kroner højere end tallene fra en 2005-rapport, hvor samfundet ligefrem fik 179 kroner i kassen for hvert ton CO2, biogassen sparede klimaet for.

Ifølge seniorforsker Brian H. Jacobsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO), som står bag den aktuelle rapport, skyldes forskellen både beregningsteknik, og at anlæggene skal købe tilsætning til gyllen:

- I runde tal tegner de beregningstekniske ændringer sig for omkring 500 kroner, mens køb af majs og ekstra fiber til at forbedre biogasprocessen koster 300-400 kroner pr. ton CO2. Sådan noget som et øget statstilskud forhøjer kun skyggeprisen med cirka 50 kroner, siger han til Ingeniøren.

Der er opdaterede beregninger for CO2-skyggepriser på vej, som vil gøre det muligt at sammenligne økonomien ved forskellige tiltag. Beregningerne fremstilles i forbindelse med en kommende klimaplan, som igen skal danne baggrund for en egentlig klimalov. Her skal klimaindsatsen på de ikke-kvoteomfattede områder - altså landbrug, transport og boliger - fastlægges. Klimaplanen forventes klar i 2013.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet