Demonstranter brænder et regnbueflag af i en anti-LGBTQ+ demonstration foran Warszawa Universitet.
Demonstranter brænder et regnbueflag af i en anti-LGBTQ+ demonstration foran Warszawa Universitet.
Wojtek Radwanski, AFP, Ritzau Scanpix

Polske byer udelukket fra EU-støtte efter ‘LGBT-fri’-erklæring

Europa Parlamentet har fordømt mere end 80 polske byer for at diskriminere mod LGBTQ+-personer. Seks polske byer er nu udelukket fra EU-støtte til venskabsprojekter, mens flere europæiske byer afslutter venskabsaftaler i Polen.

lgbtq+

Af Emil Staulund Larsen | [email protected]

Erklæringen ser på overfladen ret uskyldig ud. I røde og hvide farver, der matcher det polske flag, er dokumentet fyldt med smilende polske familier. Meget traditionelle familier vel at mærke.

Side 1, en mor og far sidder med en dreng og en pige i armene, mens bedstemor sidder på skødet af bedstefar. Side 3, en smilende far står med armene foldet om sin kone, der holder en grinende pige. Side 5, endnu en familie, mor og far står med deres fire børn, der leger med margueriteblomster. Side 7, en mand og en kone smiler til hinanden, mens de bliver konsulteret af den særlige ombudsmand for familierettigheder.

Det står altså hurtigt klart, hvordan en familie ser ud i Polen. Det er mor, far og børn. Ingen regnbue-familier her. Med erklæringen, lover borgmestrene at beskytte det ‘traditionelle’ ægteskab, som det er beskrevet i den polske forfatning; ‘Ægteskab, en pagt mellem en mand og en kvinde’, og er udformet af en katolsk NGO.

Flere polske byer har taget erklæringen til sig, ligesom flere byer og kommuner har erklæret sig modstander af såkaldt ‘LGBT-ideologi’, byerne er ‘LGBT-fri zone’. Puławy i det østlige Polen er tilmed gået så langt, at bystyret har underskrevet en erklæring om, at de ønsker at ‘bremse LGBT-­ideologi’ og vil beskytte skoleelever mod ‘homopropoganda’.

Det står altså i slående kontrast til Danmark, hvor regnbueflaget på lørdag skal vejre over Christiansborg i anledning af Copenhagen Pride Week. 

Aktivister i Polen har samlet en oversigt over de områder, som har erklæret krig mod LGBTQ+ og har navngivet kortet ‘Atlas of Hate’. Tilsammen dækker områderne, der primært er i den sydlige og østlige del af Polen, et areal på godt 90.000 kvadratkilometer eller mere end det dobbelte af Danmarks størrelse.

EU smækker kassen i

Disse erklæringer er blevet mødt med fordømmelse i EU. Først med kritik og en formel fordømmelse fra Europa-Parlamentet af de mere end 80 polske kommuner, der i vinter erklærede sig ‘LGBT-fri’. Her opfordrede parlamentet Europa Kommissionen til at smække kassen i for de kommuner, der ikke respekterede LGBTQ+-rettigheder.

Det har EU-Kommissionen nu gjort alvor af, da der skulle uddeles støttemidler til EU’s venskabsby-projekter.

‘EU-værdier og fundamentale rettigheder skal respekteres af medlemslande og myndigheder. Det er derfor, seks byers venskabs-ansøgninger, der involverer polske myndigheder med ‘LGBT- frie zoner’ eller ‘familierettigheders’-resolutioner, er blevet afvist,’skrev EU-Kommissær for ligestilling Helena Dalli på twitter.

- Vores traktater sikrer, at enhver person har frihed til at være hvem de er, kan leve hvor de vil, elske hvem de vil og realisere deres drømme, kommenterede EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen.

127 venskabsprojekter i EU fik støtte, heraf otte polske byer, mens seks ansøgere altså fik afslag. Navnet på byerne er ikke blevet meldt ud, men den polske regering har hurtigt svaret tilbage, hvor justitsminister Zbigniew Ziobro har anklaget EU-Kommissionen for at diskriminere polske byer og kommuner.

‘Unionen er nødt til respektere ligestilling for alle dets borgere, som har ret til at forme deres holdninger og tro frit,’ skrev ministeren blandt andet på Facebook.

Og det er ikke kun forholdet til EU, som har lidt under de polske kommuners opsigtsvækkende erklæring.

Således har flere byer brudt deres venskabsaftaler i Polen. Eksempelvis valgte den franske kommune Saint-Jean-de-Braye syd for Paris at afslutte deres 25 år lange venskabsaftale med Tuchów i Polen, efter Tuchów som en af de første byer tog erklæringen i brug. Lignende beslutninger er kommuner i Holland og Irland ligeledes nået til. Ingen danske byer eller kommuner har venskabsaftaler med polske byer og kommuner, der har underskrevet erklæringen.

‘Minder om 30’erne og 40’erne’

Den negative attitude mod LGBTQ+ blev intensiveret i Polen, efter borgmesteren i Warszawa underskrev en erklæring for netop at beskytte og støtte LGBTQ+-personer og deres rettigheder, hvilket førte til en skarp modreaktion hos en række PiS-borgmestre.

En konservativ avis lancerede sidste sommer en kampagne med ‘LGBT-free zone’ klistermærker med et sort kryds over et regnbueflag. Polens konservative regering afviste at sanktionere avisen med henvisning til avisens ytringsfrihed. somlge menneskerettighedsorganisationen ILGA Europe er Polen det værste land i EU, når det kommer til LGBTQ+-rettigheder.

- Når man ser, hvad der foregår i Polen og kigger tilbage, så er der nogle mindelser til, hvad der foregik i 30’erne og starten af 40’erne. Lige præcis her i Europe, var det noget af det, der skete i nazisternes tankegang omkring det eneste, rene, rigtige menneske. Lige så snart vi ser skyggen af den tankegang, skal vi reagere, siger formand for Europa­bevægelsen Stine Bosse, som i weekenden var med til afholde en online demonstration til støtte for LGBTQ+-personer i Polen.

EU

Tilmeld dig nyhedsbrevet