Politikere kræver en bedre indsats for prostituerede

Der er bred enighed i Folketinget om, at kommunernes indsats over for de prostituerede skal blive langt bedre. SF kræver mindst én sagsbehandler med speciale i prostitution i hver kommune.

Social

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

I starten af maj satte Kommunen fokus på thailandske massagepiger, der lever en isoleret tilværelse i provinsen og hverken kender til borgerrettigheder eller taler dansk. Nu kritiserer Christiansborg-politikere kommunernes manglende indsats:

”Det her er et alvorligt problem. Til næste folketingssamling fremsætter vi et forslag om, at hver kommune har minimum én ansat med speciale i prostitution,” siger Pernille Vigsø Bagge (SF). 

Hos Enhedslisten reagerer Line Barfod prompte:

”De her historier handler jo om folk, som gerne ville have haft et andet arbejde, men som bare ikke kunne få det, og det er jo helt forfærdeligt,” siger hun. Line Barfod stiller nu spørgsmål til både socialministeren og beskæftigelsesministeren om, hvad de har tænkt sig at gøre ved problemet.

Socialdemokraternes kommunalordfører, Rasmus Prehn, advarer mod detailstyring, men foretrækker, at kommunerne selv tager affære:

”Vi vil tale nærmere om SF’s forslag, men det vigtigste er, at byrådene holder op med at være berøringsangste og laver en politik på området,” siger Rasmus Prehn.

Løsningen er EXIT

I regeringens handlingsplan for prostitution ”Et nyt liv” fra 2005, som løbende bliver evalueret, vil der fra 1. januar 2011 blive tilføjet, at kommunale EXIT-strategier skal være en del af den nationale plan. Men hvordan strategierne præcis bør udformes, vil Ellen Trane Nørby, socialordfører i Venstre, ikke ind på:

”EXIT-strategier ser forskellige ud, alt efter om det er i en lille jysk kommune eller i hovedstaden, og det skal der være rum for. Men vi har længe været opmærksomme på, at det her ikke kun er et storbyproblem,” siger hun. Men her siger Line Barfod:

”Vi har fra oppositionen tidligere stemt for at få EXIT-programmer som det i Københavns Kommune, men der fik vi at vide, at det kan kommunerne sagtens selv finde ud af – og det er jo ret tydeligt dokumenteret nu, at det kan de ikke.”  

Nej til central styring

Kommunalordfører Henrik Rasmussen (K), er enig i, at kommunerne må forbedre indsatsen, men støtter ikke op om SF’s forslag:

”Det er for dårligt, at kommunerne ikke bruger et rådgivningsorgan som Kompetencecenter Prostitution mere aktivt, men jeg bryder mig altså ikke om, at vi via en lov fra Folketinget skal bestemme, at hver kommune skal kunne det,” siger han. Heller ikke Venstre eller Dansk Folkeparti mener, at løsningen skal laves centralt. DF’s kommunalordfører, Hans Kristian Skibby, peger derimod på, at KL bør indskærpe ansvaret over for kommunerne.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet