Pensioner går til uetiske selskaber

Kommunalt ansatte er med til at finansiere virksomheder, som har ondt i etikken. Fem store pensionsselskaber for kommunale medarbejdere har samlet investeret over en halv milliard kroner i sortlistede virksomheder. Fagformænd lover at følge op på deres medlemmers pensionspenge.

Tema uetiske pensioner

Af Redaktionen | [email protected]

 

Militære køretøjer til den burmesiske militærjunta, undertrykkelse af lokalbefolkninger i Indonesien og brud på arbejdstagerrettigheder i USA. Ganske uforvarende støtter kommunale medarbejdere særdeles tvivlsomme aktiviteter. Flere pensionskasser investerer medlemmernes penge i en lang række sortlistede virksomheder, viser en undersøgelse, organisationen DanWatch har lavet for Kommunen. 

DanWatch har gennemgået etikken i investeringerne i de fem selskaber PensionDanmark, SAMPENSION, PenSam, Lærernes Pension og pædagogernes pensionskasse PBU. Til sammen har de investeret mere end en halv milliard kroner i etisk problematiske firmaer. 

De har dog ikke lige ondt i etikken. PenSam og SAMPENSION finansierer hver tre sortlistede virksomheder. Modsat investerer PensionDanmark i otte, PBU i ni, mens Lærernes Pension topper med ti problematiske virksomheder.

En grotesk investering 

”Jeg er virkelig chokeret.” 

Stemmen i røret er harmdirrende, og  Charles Kernaghan fra den amerikanske organisation, National Labor Committee, er tydeligvis skuffet over, at to pensionskasser med tæt tilknytning til danske fagbevægelser investerer i supermarkedskæden Wal-Mart Stores.

”Det er helt ufatteligt, at danske fagbevægelser investerer i den virksomhed i USA, der i højeste grad modarbejder alle de værdier, som fagbevægelserne står for. Jeg forstår det ikke,” siger han.

Lønningerne presses til det minimale, medarbejderne trues mod at organisere sig, og da svineinfluenzaen rasede i efteråret, blev medarbejdere i Wal-Mart pisket på arbejde, selv om de var bukket under for sygdommen. Det er blot et udsnit af Wal-Marts metoder til at drive en succesrig forretning, fortæller Charles Kernaghan. 

Anders Bondo Christensen er foruden at være formand for Danmarks Lærerforening også formand for bestyrelsen i Lærernes Pension. Han slår fast, at selskabet ikke har haft kendskab til de problematiske investeringer, herunder i Wal-Mart Stores. 

”Wal-Mart skal selvfølgelig ikke indgå i vores investeringer. Det er lidt grotesk, at en fagforening er med til at støtte et firma, som undertrykker fagforeninger i andre lande. Det skal vi selvfølgelig ikke, men sagen er, at når vi køber os ind i et andet firma, så køber vi os ind i et tredje firma, og de ender med at købe nogle Wal-Mart-aktier, og engang imellem vil det komme til at smutte, fordi det er utroligt komplekst,” siger Anders Bondo Christensen.

Flotte ord uden indhold 

Mens Lærernes Pension langt hen ad vejen vil skille sig af med de uetiske investeringer, har PBU en anden strategi. PBU praktiserer aktivt ejerskab ved at forsøge at påvirke ledelsen i problematiske virksomheder igennem det engelske investeringsselskab F&C Investments. Henning Pedersen, formand for BUPL og første næstformand i PBU, erkender dog, at den metode ikke altid er tilstrækkelig.

”På længere sigt tror vi på, at vi er med til at dreje udviklingen i retning af, at vi får nogle mere socialt og etisk forsvarlige investeringer. Men det er klart, at vi kan komme dertil, at det ikke nytter noget med et firma, der ikke lytter til noget som helst. Så trækker vi os ud af det,” siger han.

Henning Pedersen ved ikke konkret, om F&C er i dialog med de ni virksomheder på DanWatchs sorttliste. Men det vil han nu undersøge. 

Både PBU og PensionDanmark understreger i deres retningslinjer, at etiske investeringer ikke må nedsætte selskabernes afkast. I udgangspunktet et helt validt hensyn, når bare det ikke bliver en sovepude, mener Sune Skadegaard Thorsen, der driver virksomheden Global CSR og er ekspert i internationalt erhverv og Corporate Social Responsibility.

”Problemet er, at de etiske politikker kan komme til at fremstå fuldstændigt tomme. Altså, vi har en vision for en hel masse, vi gør bare ikke noget ved det,” siger Sune Skadegaard Thorsen.

Lærernes Pension arbejder netop nu med at øge gennemsigtigheden i selskabets investeringer. Pensionskassen vil selv overtage en større del af kontrollen med investeringerne og sætte et screeningsbureau til at tjekke, om etikken er i orden. :

 

 

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet