Partier vil spinne sig til valgsejr

Den politiske kommunikation til dette års valgkamp bliver mere professionel og topstyret end man tidligere har set, vurderer eksperter.

Budskaber

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Med ansættelsen af Henrik Qvortrup i 1998 fik Venstres partiformand Anders Fogh Rasmussen sin og Danmarks første reelle spindoktor. Siden har udtrykket spin bredt sig, og selv om byrådspolitikere ikke i nær samme omfang som landspolitikerne har taget den styrede kommunikation til sig, vil landets byrådspolitikere kommunikere mere professionelt, end vælgerne har været vant til.

- Spin vil aldrig nå det samme niveau på lokalniveau, som det har på landsbasis, men der sker en oprustning, hvis vi sammenligner med for fire år siden og længere tilbage, siger lektor Klaus Kjøller, der blandt andet forsker i spin og politisk kommunikation ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet.

Tillærte teknikker

Spin har en naturlig begrænsning i kommunerne, fordi byrådspolitikere og borgmestre ikke har samme muligheder for at ansætte de såkaldte ’mørkets fyrster’ som landets ministre. Men byrådspolitikerne lærer noget fra partiernes organisationer, mener Klaus Kjøller.

- Der sker en afsmitning af de ting, der kommer fra landsorganisationerne. De lokale politikere kommer på nogle af de samme kurser, får de samme informationer og hører om de samme teknikker som landspolitikerne, så på den måde sker der en oprustning derude, siger han.

Særligt i år er landsorganisationernes fokus på kommunalvalget stor, og derfor vil de også komme til at blande sig mere, end man har set i mange år, vurderer journalist Anders Agner Pedersen, der er medforfatter til den nye bog ’Da spin erobrede Danmark’.

- Jeg tror ikke, der er tvivl om, at kommunalvalget til efteråret bliver meget vigtigt og måske et af de vigtigste kommunalvalg, vi har haft længe, fordi det kommer til at få en stor betydning for landspolitikken. Derfor vil man også se, at partierne kommunikationsmæssigt vil investere tid i forhold til kommunalvalget, siger han og sammenligner dette års valg med midtvejsvalgenes betydning for de amerikanske præsidenter.

Større mediepres

Kommunalvalget vil i høj grad blive betragtet som en styrkeprøve for de landspolitiske partier. Venstre vil for eksempel kunne bruge valget til bagefter at kunne spinne videre på fortællingen om et parti i fremgang.

Med større kommuner og flere medier er der dog også for borgmestrene og byrådspolitikerne kommet et større behov for at professionalisere deres kommunikation.

- I hvert fald i nogle af de større kommuner sker der lidt af den samme udvikling som på landsplan, og selv om udviklingen ikke i samme grad er slået igennem i alle kommuner, så er der generelt kommet et stigende behov for denne type kommunikationsrådgivere og spindoktorer. Der er bare et større mediepres end tidligere, siger Anders Agner Pedersen.

Mere spin behøver dog heller ikke betyde noget skidt.

- Nu skal man heller ikke overdrive spin. Det er jo ikke sådan, at man har en fæl mørkets fyrste, der render rundt og tryller. Og særligt på lokalplan er det jo den mere traditionelle måde, hvor borgmesteren eller politikeren selv har de kontakter, der skal til, og selv er i stand til at udtrykke sig klart og se det politiske i en sag, når den skal fremstilles og så forstår at ringe til en journalist på det rigtige tidspunkt, siger Klaus Kjøller.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet