Otte mia. mere i kommunekasser

Siden 2009 har kommunerne fået otte mia. kr. ekstra ind op kontoen på grund af besparelser og stram styring af økonomien

Opsparing

Af Redaktionen | [email protected]

Midt i en krisetid lægger kommunerne milliarder til side. 60 kommuner har siden 2009 øget den daglige kassebeholdning med mere end 1.000 kroner per indbygger.
Samlet set rummer kommunekasserne nu rundt regnet otte milliarder kroner mere end i 2009, når man renser tallene for inflation. Det viser en analyse, som Ugebrevet A4 har lavet ud fra Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal.

Fagforbundet Fag og Arbejde (FOA) mener, det er grotesk, at kommunerne lægger penge til side, når der er behov for at sætte gang i økonomien.

- Danskerne får mindre velfærd, end der faktisk er råd til. Der er offentligt ansatte, der må vinke farvel til deres job, selvom kommunerne har råd til at beholde dem. Det er helt absurd. Kommunerne kører simpelthen økonomien for stramt, siger Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA til Ugebrevet A4.

Assens Kommune er en af de kommuner, som har hævet likviditeten mest. Fra 1.877 kroner per indbygger til hele 10.610 kroner i år.

Her glæder borgmesteren sig over, at kommunen har fået en større buffer i økonomien. Budgetdisciplinen i kommunen er ændret, så organisationen er bedre til kun at bruge de penge, der er afsat.

- Det giver en robusthed i økonomien. Meningen er, at en del af den større likviditet skal anvendes til glæde og gavn for borgerne. Vi planlægger at bygge alt fra nye daginstitutioner til veje og cykelstier. Byrådet overvejer også at nedbringe gælden, siger borgmester Finn Brunse (S).

krn

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet