Østeuropæere kørselsfradrager 238 millioner i skat

Over 8.000 polakker fik i 2012 det omdiskuterede kørselsfradrag, da de arbejdede i Danmark, viser nye tal. Et principielt problem, mener Dansk Folkeparti. Socialdemokraterne kalder det langt fra alarmerende.

Velfærdsgoder

Af Morten Munkholm | [email protected]

738 millioner kroner.

Så meget fik udenlandske EU-statsborgere i 2012 fradraget deres skattebetaling i Danmark, viser et svar fra Skatteministeriet.

Det svarer til en skatteværdi på næsten en kvart milliard, som først og fremmest er kommet folk fra vores nabolande til gode. Men det er ikke i orden, mener Dansk Folkeparti, der især er fortørnede over ét land i statistikken.

- Det er naturligt, at det fortrinsvis er folk fra de lande tæt på os, der får befordringsfradraget. Derfor er det også opsigtsvækkende, at der er flere polakker end svenskere og tyskere, der får det her fradrag i Danmark, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær.

Tidligere på året blev et regneeksempel heftigt diskuteret på Christiansborg. Det viste, at en håndværker fra Krakow i princippet kunne få over 100.000 kroner i kørselsfradrag om året. Men tallene fra Skat angiver, at polske statsborgere kun i gennemsnit har fradraget for knap 22.000 kroner.

- Det er det principielle i det her, der er vigtigt. Hverken med kørselsfradraget eller børnechecken er det voldsomme summer, vi udbetaler. Men skal man virkelig kunne optjene vores 120 forskellige velfærdsydelser ved at have ni timers arbejde om ugen? Spørger Dennis Flydtkjær.

 

Se, hvor meget de enkelte EU-landes statsborgere fradrager her

 

Ude af proportioner

Hos Socialdemokraterne møder tallene en helt anden mine. De ser dem som et godt belæg for at diskussionen er kommet ud af proportioner.

- Hvis man tager et land som Polen og ser på den gennemsnitlige skatteværdi af fradraget, så er det omkring 7.000 kroner. Det er altså ikke, fordi det vælter noget overhovedet. Nærmest tværtimod, siger skatteordfører John Dyrby Paulsen.

Dermed vil han dog ikke lukke diskussionen om, hvorvidt det er rimeligt at man i princippet kan få ubegrænset befordringsfradrag fra sit hjem i et andet land.

- De her tal giver ikke anledning til den store bekymring, men der kan selvfølgelig godt være enkeltsager, der virker mærkelige, så emnet er bestemt en diskussion værd, uddyber John Dyrby Paulsen.

I sidste uge kom regeringen i mindretal på et beslutningsforslag om børnechecken. Og Dansk Folkeparti er bestemt ikke færdige med at bore i velfærdsydelser, de finder urimelige at udbetale til EU-borgere.

- Vi kan vel godt leve med, at folk flytter herop med deres familie og arbejder. Men med det her system kan du få børnepenge til børn, der aldrig har set Danmark, efter tre måneders meget begrænset arbejdsindsats, siger Dennis Flydtkjær.

Forhandlinger om at finde en løsning på børnechecken er strandet godt og grundigt. Højst sandsynligt til efter Europa-Parlamentsvalget den 25. maj.

Arbejdsmarked

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet