Af Redaktionen
 | 

Opfør jer ordentligt

”Det er både beskæmmende og skræmmende at se de forhold, nogle af jer knokler under. Gør det muligt for både fuldtidsarbejdende unge mødre og pensionerede gamle landmænd at varetage jobbet som byrådsmedlem, uden at de skal opleve mobning, chikane og udskamning.”

synspunkt

De arbejder for meget i et dårligt arbejdsmiljø, hvor chikanen fylder mere, end den burde. Kønsfordelingen er skæv og lønnen ringere, end mange synes er OK. Det er nogle af de hovedpunkter, der er kommet ud af Kommunens trivselsundersøgelse blandt de danske byrådspolitikere, som er blevet foldet ud her i avisen over de sidste tre uger.

Og kort tid efter undersøgelsen var tikket ind, modtog journalisten bag undersøgelsen en mail med følgende ordlyd:

- Bliver hver dag belemret med spørgeskemaer  og henvendelser fra skoler, skoleelever - ja sågar børnehaver, studerende, organisationer, journalister, opinionsbureauer og så videre. Siger derfor stop. Lad dog os fortravlede politikere, der også som alle andre har familie og arbejde, få lidt fred og ro. Hertil kommer henvendelser og sågar trusler fra borgerne. Jeg har nu været lokalpolitiker i uafbrudt 26,5 år, og aldrig har det været værre. Hav dog forståelse for os stakkels mennesker!

 ”Det er både beskæmmende og skræmmende at se de forhold, nogle af jer knokler under. Gør det muligt for både fuldtidsarbejdende unge mødre og pensionerede gamle landmænd at varetage jobbet som byrådsmedlem, uden at de skal opleve mobning, chikane og udskamning.”

Undersøgelsen er nu nok repræsentativ uden den ene byrådspolitiker. Men han rejser et vigtigt spørgsmål om byrådspolitikernes arbejdstid, som netop denne avis også behandler efter trivselsundersøgelsen. For er det overhovedet muligt at koble et job på 37+ timer om ugen sammen med en deltidsbeskæftigelse som byrådspolitiker?

Det blev i hvert fald en trivselsundersøgelse, der fik journalisten bag til at udbryde: ’Jeg skal aldrig være byrådspolitiker’. Jo flere svar på undersøgelsen der kom ind, des mere overbevist blev hun om, at den vej skulle hun aldrig.

Men alligevel stiller de op – i gennemsnit 17 timer om ugen – for at varetage det hverv, de er blevet valgt til. Mange endda med et job, der fylder mere end 37 timer om ugen. Både fordi lysten gudskelov for langt de fleste driver værket, men også fordi de 2444 folkevalgte lokalpolitikere er pligtopfyldende væsner, som kæmper for at skabe det bedste nærdemokrati, de kan forestille sig.

Det får de ikke altid ros nok for. Så som landets førende kommunale avis vil vi gerne her fra Kommunen sende jer en ros for det store stykke arbejde, der bliver lagt i kommunalbestyrelserne rundtom i landet.

Så kære byrådsmedlemmer: Vi er ofte efter jer og forsøger samtidig at være jeres talerør til politikerne på Christiansborg. Det er en balancegang, vi gerne går for at kunne give jer de vigtigste nyheder. Men I skal ikke være i tvivl om, at vi sætter stor pris på det arbejde, I laver, hvad enten det foregår i Frederikshavn, Lolland, Bornholm eller Esbjerg.

Skal vi alligevel komme med et velmenende råd - det er jo god kutyme i disse studenterdage - så arbejd lidt ekstra på at skabe et bedre arbejdsmiljø.

Det er både beskæmmende og skræmmende at se de forhold, nogle af jer knokler under. Gør det muligt for både fuldtidsarbejdende unge mødre og pensionerede gamle landmænd at varetage jobbet som byrådsmedlem, uden at de skal opleve mobning, chikane og udskamning.

Det kan ikke passe, at politiske drillerier vokser sig så omfattende, at de ikke handler om den politik, der bliver ført, men om personen, der står bag den. I er valgt til at varetage et offentligt embede, og med det følger altså også rollen som forbillede, hvad end man vil det eller ej - og hvis vores byrådspolitikere opfører sig, som om de aldrig forlod 4.a på den lokale skole, hvorfor skal borgerne så?

Sagt kort: Opfør jer ordentligt.

Det kan der kun komme bedre politik og bedre arbejdsvilkår ud af.

Blog

Politikerliv

Tema: Leder

Tilmeld dig nyhedsbrevet