Conchita Wurst vandt – mens Wondeful Copenhagen tabte milioner. Foto: Polfoto
Conchita Wurst vandt – mens Wondeful Copenhagen tabte milioner. Foto: Polfoto

Økonomisk ansvar for Eurovision blev anbragt i gummierklæring

Overborgmester Frank Jensen (S) og tidligere regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) lovede penge til Eurovision-projektet og gav fuld tillid til Wonderful Copenhagen i en støtteerklæring. Det kan dog ikke anses for at være en blankocheck, vurderer jurist.

Ansvar

Af Morten Munkholm | [email protected]

- Kommunen og Regionen er bevidste om, at der er udfordringer og risici forbundet med afvikling af ESC 2014 i København.

Sådan står der i en støtteerklæring, der fungerer som bilag i de Eurovision-kontrakter, DR i går valgte at offentliggøre.

Både overborgmester Frank Jensen (S) og daværende regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) gav i erklæringen tilsagn til DR om, at de var med på at støtte projektet i ’vid udstrækning’, på trods af dets satsede karakter. Men selve erklæringen kan ikke anses for at være en blankocheck, mener lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, Carsten Munk-Hansen.

”Selve støtteerklæringens udformning har ikke en karakter, hvor man kan sige, at politikerne garanterer at betale underskuddet, uanset hvor stort det bliver.”

- Selve støtteerklæringens udformning har ikke en karakter, hvor man kan sige, at politikerne garanterer at betale underskuddet, uanset hvor stort det bliver, siger han.

Han kan godt forstå, hvorfor DR har bedt politikerne om at underskrive støtteerklæringen.

- Hvis vi forestiller os, at vi skal gå ind i et millionprojekt med en partner, der er et nystiftet selskab kun til formålet, vil vi selvfølgelig gerne høre, om dem bag ved selskabet også er med på det, forklarer han.

Bevidst gummielastikum

Omvendt var det en meget vag sikkerhed, DR fik fra de to politikere.

- Formuleringerne er lavet sådan, at de vil sørge for, at der kommer penge til projektet, men ikke nødvendigvis alle pengene, siger Carsten Munk-Hansen.

Muligvis derfor var det også DR og ikke Region Hovedstaden og Københavns Kommune, der blev adspurgt om yderligere finansiering, da projektet igen manglede penge i foråret.

[intense_content_section size="partial" background_type="image" image="26700" imagesize="medium" margin_top="25" margin_bottom="25" border="5px solid #d0e1e7"][intense_promo_box size="small" color="#f8694d" background_color="#ffffff" background_opacity="80"]Læs støtteerklæringen her[/intense_promo_box]
[/intense_content_section]

Københavns Kommune oplyser, at de i hvert fald aldrig blev spurgt om at yde støtte for tredje gang, ligesom der blev givet klare politiske signaler om, at projektselskabet ikke ville få flere penge, da de havde været hos kommunen i anden omgang.

Formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), har tidligere i dag afvist over for Politiken, at støtteerklæringen kan anses for at være en blankocheck.

- Man var klar over, at man stod med noget gummielastikum, men det er ikke det samme som, at der var fuldstændig fri boldgade, siger hun til avisen.

Sjusket garanti

Carsten Munk-Hansen mener, at det juridiske arbejde bærer præg af at være gået meget stærkt, når politikerne på den måde kan give tilsagn om at støtte et projekt uden samtidig at tage ansvaret for det.

- Set med juristbriller, så er der tale om en rigtig politisk erklæring. En advokat ville have formuleret det langt mere håndfast, så der var stillet deciderede garantier fra politikernes side. Det ligger der ikke her, siger han.

Overborgmester Frank Jensen (S) vil ikke udtale sig konkret om støtteerklæringen og sit ansvar i sagen, før Rigsrevisionen har undersøgt den til bunds. Men i et overordnet citat siger han:

- I Københavns Kommune ser vi nu på mulighederne for at styrke vores generelle regler for tilskud til større begivenheder. Vi vil stille mere præcise krav og få bedre styring af større og risikofyldte projekter, som vi giver tilskud til.

Sagen begyndte for alvor at rulle, da MetroXpress i forsommeren beskrev den sjuskede økonomistyring af projektet.

Kultur

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet