Øboer betaler dyrt for beredskab

På Fanø, Læsø og Samsø bruger kommunerne godt 900 kroner per indbygger på beredskab, mens de i Solrød og Herlev kun bruger 130 kroner per indbygger. Øboer har meget at vinde ved et mere effektivt beredskab.

Brandslukning

Af Morten Munkholm | [email protected]

926 kroner.

Så meget kostede det i gennemsnit hver enkelt borger på Fanø at have brandvæsen og beredskab på øen i 2013. Og det er cirka syv gange så meget, som de betaler i eksempelvis Herlev og Solrød Kommune, viser en opgørelse, som dk-økonomi har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Der er altså enormt stor forskel på, hvor meget hver enkelt kommune smider i beredskabskassen.

- Vi er jo en ø, og det vil sige, at vi ikke bare kan sidde og vente på, at der kommer hjælp sejlende ovre fra Esbjerg, når det brænder. Vi er nødt til at opretholde et beredskab på øen i form af eksempelvis en brandstation. Det er vi nødt til, fortæller udviklingschef i Fanø Kommune, Søren Lück Madsen.

Derfor er de også i Fanø tyvstartet på at finde en del af de 125 millioner kroner, KL og staten er blevet enige om at hente på en strukturændring af beredskaberne. 

Nyt beredskab i vest

Byrådene i Esbjerg og Varde har ligesom ø-kommunen sagt god for, at de skal arbejde på en sammenlægning. Og selvom der ikke bliver tale om fuldstændig stordrift, vil fusionen ifølge Søren Lück Madsen kunne spare ressourcer.

- Der vil ikke blive sparet på mandskab og brandslanger. Vi har stormflod en tre-fire gange i vinterhalvåret, og sådan noget gør jo, at vi bliver nødt til at have et beredskab på øen. Men vi kan nok godt spare penge på andre områder, såsom brandsyn og administration, siger udviklingschefen.

Hverken borgerne i Esbjerg eller Varde vil dog komme til at betale for det ekstra dyre beredskab på Fanø. Der er nemlig lagt op til, at den procentvise fordeling, der skal finansiere et nyt selskab, skal afspejle det bidrag, kommunerne giver til beredskabet i 2015.

- Men eventuelle besparelser vil også komme kommunerne til gode med samme fordelingsnøgle. Så hvis vi giver cirka 20 procent, vil vi også få tilsvarende andel af en besparelse, siger Søren Lück Madsen.

Kommunerne har fået indtil første januar 2016 til at fusionere de nuværende 87 beredskaber ned til 20. Til efteråret skal byrådene i Fanø, Esbjerg og Varde beslutte endeligt, om de lægger deres tre beredskaber sammen.

Se opgørelsen for alle kommunerne her

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet