Obama er blevet en belastning for Demokraterne og har ikke fået mange invitationer til at føre valgkamp for lokale kandidater. Onsdag i sidste uge havde New York Post denne forside. Foto: NY Post
Obama er blevet en belastning for Demokraterne og har ikke fået mange invitationer til at føre valgkamp for lokale kandidater. Onsdag i sidste uge havde New York Post denne forside. Foto: NY Post

Obama trækker lokale partifæller med i faldet

Republikanerne forvandlede midtvejsvalget til en national folkeafstemning for eller imod den upopulære præsident Obama, og formåede dermed at vinde de lokale tvekampe om guvernørposterne i selv de mest demokratiske stater.

Midtvejskrise

Af Lars Trier Mogensen | [email protected]

Det mistillidsvotum, som de amerikanske vælgere ved midtvejsvalget sendte til USA’s mest upopulære præsident i mands minde, Barack Obama, smittede i sjælden voldsom grad af på de lokale kandidater. At få besøg af præsidenten på kampagnesporet har i år virket som et dødsstempel – stik modsat begejstringsbølgen for få år siden.

I dag er alt vendt på hovedet, og den udbredte proteststemning i selv højborge for  Demokraterne som for eksempel delstaterne Maryland og Massachusetts – og ikke mindst Obamas egen hjemstat Illinois – fik i år vælgerflertallet til at vrage de siddende guvernører fra præsidentens eget parti til fordel for ofte uprøvede Republikanere. Det svarer til, at borgmestrene i de socialdemokratiske bastioner på den københavnske vestegn blev væltet som dominobrikker af ren og skær skuffelse over statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Guvernørerne, der regerer som en form for regionale premierministre over de 50 delstater, som i gennemsnit er større end Danmark, blev trukket ned af den landspolitiske tendens.

”Alle troede, at Obama havde forandret det politiske landskab fundamentalt, og gjort Demokraterne til fremtidens parti – med overvældende opbakning fra kvinderne, de unge og minoriteter. Men magien er fuldstændigt væk.”

Nederlaget for Demokraterne skyldes først og fremmest, at præsident Obamas aura af karismatisk lederskab er gået i opløsning, har destrueret sig selv, siger politisk kommentator Charles Krauthammer, en markant stemme i det konservative Amerika:

- Alle troede, at Obama havde forandret det politiske landskab fundamentalt og gjort Demokraterne til fremtidens parti – med overvældende opbakning fra kvinderne, de unge og minoriteterne. Men magien er helt væk, siger Charles Krauthammer.

Omvendte afstemninger

Obamas stjerne er blegnet så meget, at han er endt som en belastning for Demokraternes kandidater på samme måde, som S-borgmestre under det seneste kommunalvalg frabad sig besøg af partiformand Helle Thorning-
Schmidt – for eksempel i Hjørring, hvor borgmester Arne Boelt (S) sagde, at ”det, vi har brug for heroppe, er ikke hendes stiletter, vi har brug for træsko” – ja, præsident Obama har heller ikke været inviteret ud for at føre kampagne for lokale kandidater. Og de få steder, han gjorde det, resulterede det i endnu lavere opbakning.

Interessant nok var midtvejsvalget dog ikke kun en folkeafstemning om Obama, men også et kæmpe sammensurium af lokale folkeafstemninger, hvor vælgerne skulle tage stilling til spørgsmål lige fra fri hash over højere minimumslønninger til fostres rettigheder. Mønsteret viste sig her stik modsat.

De lokale folkeafstemninger bruges ofte strategisk til at mobilisere særlige vælgergrupper: Eksempelvis var legalisering af cannabis til afstemning i Florida, fordi den demokratiske kandidat Charlie Crist håbede, at flere unge (og dermed demokratiske vælgere) ville møde op ved valgstederne.

Operationen lykkedes, men doktoren døde: For Demokraterne fik med overvejende flertal stemt deres enkeltsager igennem, mens deres spidskandidater samtidig tabte. Skreddet over mod højrefløjens kandidater er således ikke nødvendigvis udtryk for, at vælgerne har vendt ryggen til Demokraternes politik, vurderer politisk kommentator William Saletan fra magasinet Slate:

- Tea Party-bevægelsen er mere eller mindre fuset ud, og Republikanerne har nu flyttet sig længere ind mod midten i den økonomiske debat. Paradokset er, at amerikanerne vil have blå politik, men foretrækker de røde kandidater, siger William Saletan uden selv at vide, at det lyder fuldstændig som billedet i Danmark blot med den vigtige nuance, at de politiske farver er byttet rundt i USA.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet