Nyt marked for OPP

Interessen stiger for en ny type offentlig-private partnerskaber, hvor de private får en større rolle, også kaldet kommercielle OPP’er

Udvikling

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Hidtil har offentlig-private partnerskaber primært handlet om at bygge projekter og gennemføre investeringer for den offentlige sektor. Men en ny udvikling kan være på vej med det i dansk sammenhæng nyere begreb ’kommercielle OPP’er’.

Det er partnerskaber, hvor der investeres både til offentlige mål, men også til private, der ser et kommercielt markedspotentiale ved byggeriet.

- I det omfang at det kan sammentænkes, så har man jo et nyt marked for OPP-projekter, hvor den private sektor spiller en større rolle, og det ser ud til at være noget, som der er en ret stor interesse for, fortæller seniorforsker Ole Helby Petersen, der har specialiseret sig i krydsfeltet mellem offentlig og privat, og som er ansat ved KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

Privat wellness

I Danmark kendes det kommercielle OPP fra svømmebadet i Randers, hvor kommunen skal anvende 20 procent og de sidste 80 procent bruges til kommercielle formål. Svømmebadet skal både have et helt klassisk bassin, et separat område med vandrutsjebaner og andre legeredskaber, et varmtvandsbassin til genoptræning, et stort wellnessområde og en udendørs gårdhave med spabade og sauna.

Ole Helby Petersen vurderer, at fremtiden for de kommercielle OPP’er bliver meget afhængig af de første erfaringer og om de private parter ender med rent faktisk at tjene penge på samarbejdet. Derfor vil mange nok også følge projektet i Randers med stor interesse.

Udenlandske erfaringer
Mens kommercielle OPP’er er forholdsvis ukendt i Danmark, så er modellen mere kendt andre steder i Europa.

- Det er noget, som man har brugt mere i udlandet. I Tyskland er det meget stort med OPP’er specielt på det her område med svømmebadsfaciliteter. I andre lande er det mere blandet, hvad der er af erfaringer, siger Ole Helby Petersen.

Andre typer, der minder om kommercielle OPP’er, er koncessioner for store vejprojekter i udlandet. Her får den private part retten til at drive en vej og opkræve brugerbetaling. Det er kendt fra lande som Frankrig, Spanien, Portugal og Grækenland.

Svømmebadet i Randers er blandt andet et samarbejde mellem kommunen, Gribskov Gruppen, Arbejdernes Landsbank og LR Realkredit.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet