Nyindkøb af it belaster skolers elregnskab

 Ny elektronik bliver en kæmpe post på budgettet, hvis ikke skolerne samtidig gør en indsats for at begrænse strømforbruget, viser erfaringer fra Hørsholm. 

It

Af Morten Okkels | [email protected]

 

Det er en kendt sag, at it-udstyr er en stor udgiftspost for en skole. Men måske mindre kendt, at meget af udgiften sætter sig på det løbende forbrug. I hvert fald hvis man investerer så offensivt, som man gjorde i Hørsholm, hvor man de senere år har forsynet mange elever og lærere med egen pc, foruden købt projektorer og elektriske tavler. 

Resultatet var en gennemsnitlig stigning i skolernes elforbrug på hele 14 procent over et år – og sagen blev ikke mere morsom af, at Hørsholm faktisk ønsker en grøn profil og havde indgået aftale om at nedsætte forbruget med 2 procent årligt.  

Med vejledning fra Elsparefonden satte man derfor ind for at tæmme de forslugne it-apparater. En måde var gennem serveroptimering, hvor et forsøg i Egedal havde vist, at en såkaldt virtualisering fra 80 til 7 servere kunne spare 225.000 kWh årligt. Andre tiltag var automatisk lukning af computere klokken 17 og mere energieffektiv nedkøling i serverrum. Derudover har det været centralt at arbejde med den generelle adfærd, så computere osv. bliver slukket, når man går. 

Elsparefonden oplyser, at Usserød Skole, hvis elforbrug ellers var steget 16 procent på et år, har sparet hele stigningen hjem og nu ligger på et forbrug 0,3 procent under udgangspunktet.

 

It

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet