Nye ledere koster kommunerne millioner

Mange kommuner bruger hundredtusindvis af kroner på konsulentbistand, når de skal rekruttere nye ledere. Den udgift er steget de seneste år.

Rekruttering

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Det koster dyrt at ansætte den forkerte. Men i mange tilfælde er det også dyrt at hyre den rigtige. På fire år har 50 kommuner brugt over 32,2 millioner kroner på ekstern konsulentbistand i forbindelse med rekruttering af ledere. Det viser en ny undersøgelse som er foretaget af avisen Kommunen

Forskningsleder på AKF Karsten Vrangbæk peger på to årsager til, at kommunerne henter hjælp udefra.

”Opgaven er blevet sværere,  i og med at kommunerne er blevet større, og samtidig er der et øget pres for brug af private leverandører,” siger Karsten Vrangbæk.

 

Hul i jobmarkedet

28 af de 50 kommuner har angivet udviklingen fra år til år, og her er der en klar tendens til, at kommunernes samlede forbrug af ekstern konsulentbistand er steget: Fra 1,3 millioner i 2007 til 4,5 millioner i 2009. Sidste år brugte kommunerne 3,3 millioner. 

I Lundgaard Konsulenterne har Jakob Lundgaard oplevet, at efterspørgslen har været kraftigt stigende. Han peger på, at det er naturligt, at der i nogle perioder bliver brugt flere konsulentydelser end i andre.

”Det er noget, vi ofte oplever: Hvis der begynder at rulle stillinger, altså hvis der ansættes i den ene ende, så opstår der hul andre steder. Når et dygtigt menneske fra en -organisation tager arbejde i en anden, så opstår der hul i den første. Og det betyder noget, at der er hul i rekrutteringsmarkedet. Og det er det, vi oplever lige nu,” siger han og understreger også, at det modsatte vil være tilfældet i perioder, hvor man  oplever en mindre mobilitet i jobmarkedet.

I alt har 60 kommuner deltaget i Kommunens undersøgelse. Ud af dem har 10 kommuner ikke brugt ekstern konsulentbistand i perioden 2007-2010. 


Arbejdsmarked

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet