Nye jordbrugsanalyser på vej

Statsforvaltningen Nordjylland er på vej med nye jordbrugsanalyser, der skal lette fremtidens krav om kommunal planlægning af landbrugsudvidelser og biogas.

Tema: Miljø

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Med regeringens og Dansk Folkepartis aftale om Grøn Vækst er der lagt op til, at kommunerne skal foretage en mere strategisk planlægning af landbrugsproduktionen, herunder husdyrsudvidelser og placering af biogasanlæg. 

Forslaget har netop været igennem en høringsrunde, hvor det fik hårde ord med på vejen af landbruget, der ikke er synderlig interesseret i at blive yderligt reguleret af kommunerne, mens KL ønskede at gøre kommunernes planlægning mere bindende for landbruget.

Ændringen forventes at træde i kraft, inden næste runde kommuneplaner skal udarbejdes i 2013. Men allerede nu arbejder Statsforvaltningen Nordjylland på at udvikle jordbrugsanalyserne, så de bedre matcher fremtidens planlægningskrav.

”Først og fremmest så laver vi helt om på formatet, så vores analyser nu kan lægges direkte ind i eksempelvis de GIS-kort, som mange kommunale planlæggere arbejder med. Og så vil de løbende kunne opdateres,” siger Rasmus Bonderup Pedersen, projektleder ved Statsforvaltningen Nordjylland.

Han har været i tæt kontakt med en fokusgruppe bestående af ti kommuner for at høre om deres erfaringer med at bruge jordbrugsanalyserne og forslag til forbedringer.

”Vores indtryk har været, at de her analyser generelt er brugt alt for lidt. Men når det nu bliver et bindende krav at planlægge husdyrudvidelser og biogas, så vil det billede ganske givet ændre sig,” siger Rasmus Bonderup Pedersen.

Den vurdering er planlægger Rasmus Heller Olsen fra Randers Kommune delvis enig i.

”Vi har ikke brugt jordbrugsanalyserne så meget. Men det er klart, at det bliver mere aktuelt med de næste kommuneplaner. Men vi har jo mange data selv. Desuden kunne jeg godt tænke mig, at der var mere om jordkvalitet frem for blot strukturanalyser af det lokale landbrug,” siger Rasmus Heller Olsen.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet