Ny formand er ligeglad med pengene

Kristendemokraternes nye frontfigur har mærkesager, der handler om alt andet end den altoverskyggende økonomi: Nemlig familie, medmenneskelighed og etik.

Ugens uundgåelige

Af Laura Fischer Larsen | [email protected]

Tillykke med din nye titel. Hvad har den første uge budt på indtil videre?

Først og fremmest en del interviews. Og så en masse praktiske ting, men det er jo ikke sjovt at høre om. Ellers er kalenderen ved at fyldes op med aftaler både internt i partiet, men også udefra, fra folk der ønsker at give deres besyv med.

Har du gjort dig tanker om at skulle ind på Christiansborg?

Ja, det har jeg da.

På Christiansborg tales der meget om stramme regnskaber, flere arbejdspladser, vækst. Hvordan passer du og Kristendemokraterne ind dér?

"Vi passer rigtig fint ind. Modsat mange af de andre partier vil vi jo decentralisere. De sidste mange, mange år har vi fået større kommuner, større regioner – mere af det hele. Og i virkeligheden kan man stille meget store spørgsmålstegn ved, hvad der er godt ved al den centralisering. Vi får meget professionel behandling – til gengæld er det flere hundrede kilometer væk fra den borger, der har problemet."

Hvilken udvikling har der været i Folketinget uden Kristendemokraterne?

"Etikken er ikke ret meget i fokus. Der mangler et parti på Christiansborg, der tager udgangspunkt i, hvordan vi har det, frem for hvor meget liberalisme, vi kan lave, eller hvor mange kroner, vi kan stoppe ned i baglommen. For et par år siden var der en sag med nogle ældre mennesker, der fik et spørgsmål med i ambulancen om, at hvis de døde, ville de så genoplives? Den slags spørgsmål vidner om, at hele vores grundlæggende menneskesyn skrider, fordi Kristendemokraterne ikke er inde på Slotsholmen til at sætte en menneskelig dagsorden.

Der tales en masse om økonomi, men ikke om hvordan vi behandler hinanden. Der tales ikke om noget, der er etisk ubekvemt, det går man lige så stille udenom. Men når det er sagt, så har vi altså ikke en politik, der går ud på at støde folk eller kaste bibler efter andre mennesker."

I peger på en borgerlig statsminister. Men du har samtidig taget afstand fra det liberale synspunkt, at mennesker skal arbejde med det formål at sikre vækst. Bliver det et problem, at I har forskellige menneskesyn?

"Nej, det tror jeg ikke. Vi er ikke noget halevedhæng til den blå blok. Men hvis vi taler om to onder, så ligger Kristendemokraternes værdier nok lidt tættere på blå side end på den røde, hvor man taler familiekønsløshed, kønsløse personnumre, og 'hen' i stedet for 'han' og 'hun' i børnehaverne. Det er overhovedet ikke vores dagsorden."

Har du en strategi for at få dit parti i Folketinget?

"Slagplanen lige nu går ud på at tage fat i vores kommunalpolitiske arbejdsprogram og give det liv i nogle konkrete cases, så folk forstår på rent dansk, hvad det er Kristendemokraterne vil kommunalpolitisk. Vi skal gerne have fordoblet vores mandattal ved valget næste år, og det er ikke urealistisk. Fordobling lyder af meget, men vi har ikke så mange for øjeblikket. Vi regner desuden med to regionalpolitikere efter valget, så med sådan en kommunal- og regionalpolitisk indsats har vi et fundament, som også er et springbræt til at gøre os mere gældende."

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet